*♥*Celozrnné rožky*♥* - ľahučké a zdravé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 ml vlažnej vody, 3 PL oleja, 270 g múky T650, 160 g múky celozrnnej pšeničnej, 30g múky ražnej, 1,5 čL soli, 1 čL kryšt. cukru, 1/3 kocky droždia, 2 ks Celaskonu (á 100mg), 1/2 čL drvenej rasce, 2 čL majoránky, 2 čL pretlačeného cesnaku, vajíčko na potretie, semienka na posypanie (slnečnica, rasca, ap.)

POSTUP PŘÍPRAVY

1) Do nádoby DP dáme 250 ml vlažnej vody, 3 PL oleja, pridáme zmes múk, do ktorej sme pridali rozdrvené celaskonové tabletky (celaskon = vitamín C, 100 mg) (ak chcete, môžte nahradiť 1 PL octu) , do rohu dáme soľ (môžete dať aj viac, ako je uvedené), do stredu cukor s rozmrveným droždím a do rohu korenia. Spustíme program CESTO

2) Vykysnuté cesto vyložíme na pomúčenú dosku, trocha prepracujeme, rozdelíme ho na polovicu a rozváľame do tvaru kruhu.

3) Kruh rozdelíme na 6 - 7 častí (alebo aj 8, podľa toho, aké veľké rožky chcete).


4) Vzniknuté trojuholníky stáčame od širšieho okraja ku špicu a rožky kladieme na plech s PNP.

5) Plechy dáme na teplé miesto a necháme aspoň 30 minút kysnúť.

6) Nakysnuté rohlíky potrieme zmesou rozšľahaného vajíčka a mlieka, posypeme podľa ľubovôle

7) Vložíme do rúry vyhriatej na 210°C a pečieme 10 minút, pričom na spodok rúry dáme nádobu s vodou (dajte dáky starší, celokovový hrnček, kastrólik), potom znížime t na 180°C a dopečieme (cca 5 min) podľa želania. Nezabudnite, že celozrnné pečivo je z tmavšej múky, takže aj konečná farba upečeného má byť tmavšia. Alebo nepotierajte zmesou vajco,mlieko, ale natrite len vodou).
Upečené rožky nenechávajte na plechu, lebo zvlhnú. Treba ich dať vychladnúť na mriežku.

Ja som prvé koleso rozkrojila iba na 4 časti, tak mi vznikli takéto maxirožky, že 4 na jednom plechu :-D
Druhé koleso som rozkrájala na 6 častí, z toho vznikli rohlíky takej bežnej veľkosti ako z obchodu, časť posypaná sekanými kešu a druhá časť rascou,
už sa pečú...
chladnúce, chrumkavé.... ľahké ako pierka a dobručké Recept som mala z Apetitoline.cz, ale som si ho trocha upravila