Lilipunčové rezy...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ďalšia mňamka z dielne "keli62", ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou môjho zápisníčka (-: Na pohľad je trochu prácnejší a aj surovín treba viac, ale na slávnostné chvíle očarí svojím rezom, ale aj chuťou. ♥♥♥♥♥♥♥ Upečieme si dve roládky - na jednu potrebujeme 4 vajcia, 4 PL polohrubej múky, 4 PL kryštálového cukru, 1 PL oleja: žĺtka vyšľaháme s cukrom dopenista, pridáme olej a múku. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh...pečieme na papieri na pečenie asi 10 minút na 180°C, po miernom vychladnutí natrieme ríbezľovým alebo černicovým lekvárom a stočíme. Vychladnuté nakrájame na asi 1,5 cm kolieska. ♥♥♥♥♥♥♥ Okrem toho si pripravíme dve kakaové piškóty - na jednu potrebujeme: 5 vajec, 5 PL polohrubej múky, 5 PL kryštálového cukru, 3 PL vody, 3 PL oleja, 1/2 bal, kypriaceho prášku a 1 PL kakaa: žĺtka vyšľaháme s cukrom dopenista, pridáme, vodu, olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh...Pečieme na papieri na pečenie na 180 °C asi 15 minút a necháme vychladnúť. Okrem toho potrebujeme punčovinu /množstvo ťažko odhadnúť, ale približne budeme potrebovať +/- 350g/, marhuľový kompót, um, punčový rozvar /každý môže použiť svoj osvedčený recept alebo ten "môj" osvedčený - postup som napísala nižšie/, ríbezľový alebo černicový krém... ♥♥♥♥♥♥♥ PUNČOVINU si urobíme buď z odrezkov z koláčikov, ktoré rozmixujeme a ochutíme rumovou alebo punčovou arómou - esenciou /mne sa nazbierajú konce koláčikov z pečenia a odkladám do mrazáku/ alebo si zomelieme piškóty, ktoré zmiešame s hrsťou orechov, hrsťou cukru a trochou hrozienok /nemusia byť/...punčovinu /je jedno ktorú z nich sme si pripravili/ rozmixujeme s odkvapkaným marhuľovým kompótom /1 fľaša - 7dcl/, a umom /asi 0,5 dcl/ ♥♥♥♥♥♥♥ PUNČOVÝ ROZVAR: 240g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor a 150ml vody dáme variť a necháme mierne vychladnúť. Pridáme do teplého sirupu 100g masla a necháme roztopiť. Medzitým si dôkladne umyjeme jeden pomaranč a jeden citrón, kôru nastrúhame a šťavu vytlačíme. Obe pridáme do sirupu. Ďalej prilejeme 2 PL malinového sirupu a 1- 2 dl rumu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na jeden tmavý plát si natrieme lekvár, poukladáme roládky, medzi ktoré si rozotrieme punčovinu /do vzniknutých medzierok/, polejeme polovicou punčového rozvaru, naukladáme druhú vrstvu roládok, znovu medzierky zatrieme punčovinou,, polejeme zvyšným rozvarom, duhý kakaový plát natrieme tiež lekvárom a natretou stranou prikryjeme roládky, zaťažíme a necháme v chlade do druhého dňa. Potom povrch potrieme orechovým krémom /ja som vyskúšala aj čokoládový - na fotke, nie je zlý, ale orechový mi pasuje lepšie/ a polejeme čokoládou.




♥♥♥♥♥♥♥




ORECHOVÝ KRÉM: 200 g zomletých orechov zmiešame so 150 g práškového cukru, zabaríme s 1 dcl vriaceho mlieka a po vychladnutí vyšľaháme s 250 g masla.