100% Ryžový chlebík



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

175 g bielej ryžovej múky, 200 g celozrnnej ryžovej múky, 375 ml ryžového mlieka, 50 g masla, 25 g ryžových otrúb, alebo vločiek (nemusí), 2 vajcia, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL xantánovej gumy (nájdeš v bio predajni), 1 PL sušeného droždia, 1 PL medu, 1 PL soli

POSTUP PŘÍPRAVY

DAKUJEM, ZE NEPORUSUJETE ZAKON, ANI MOJE AUTORSKE PRAVA NA RECEPTY ANI ICH COPYRIGHT ICH NEOPRAVNENYM A PROTIZAKONNYM KOPIROVANIM AKYMKOLVEK SPOSOBOM NA TOMTO WEBE.


Že nemáš ryžovú múku? Klikni tuto: http://povvi.com/rijstbrood/ a dozvieš sa, že pre ňu naozaj nemusíš hneď do obchodu.

Ryžové mlieko zohrej v mikrovlnnej rúre. Primiešaj droždie a nechaj desať minút nakysnúť. Zmiešaj spolu obe múku, otruby, soľ a xantánovú gumu.

Vo veľkej mise spolu rozšľahaj vajcia, rozpustené maslo, med a citrónovú šťavu. Pridaj múčnu zmes a kvások do vaječnej zmesi a miešaj pomaly po dobu 5 minút. Cesto prelož do maslom vymastenej chlebovej formy, prikry kuchynskou utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste cca 40 minút.

Rúru predhrej na 200°C (teplovzdušné rúry -20°C). Chlebík zľahka potri olivovým olejom (nemusíš), prípadne posyp ryžovými vločkami a peč zhruba 45 minút.

Po upečení ho vyber z rúry a nechaj ochladnúť na mriežke. Po vychladnutí ho nakrájaj a môžeš odložiť do mrazničky, kde vydrží niekoľko mesiacov.

Ryžové mlieko zohrej v mikrovlnnej rúre. Primiešaj droždie a nechaj desať minút nakysnúť. Zmiešaj spolu obe múku, otruby, soľ a xantánovú gumu.
Vo veľkej mise spolu rozšľahaj vajcia, rozpustené maslo, med a citrónovú šťavu.
Pridaj múčnu zmes a kvások do vaječnej zmesi a miešaj pomaly po dobu 5 minút. Cesto prelož do maslom vymastenej chlebovej formy, prikry kuchynskou utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste cca 40 minút.
Rúru predhrej na 200°C (teplovzdušné rúry -20°C). Chlebík zľahka potri olivovým olejom (nemusíš), prípadne posyp ryžovými vločkami a peč zhruba 45 minút.
Po upečení ho vyber z rúry a nechaj ochladnúť na mriežke.
Po vychladnutí ho nakrájaj a môžeš odložiť do mrazničky, kde vydrží niekoľko mesiacov.
Chlebík je ľahko stráviteľným bezlepkový, bezlaktózový a jemný ako pena.