
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
½ kg hladkej múky, 150 g práškového cukru, 150 g medu, ¼ stuženého tuku Cera,4 vajcia, 1 kopcovitá lyžica medovníkového korenia, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 PL kakaa. Na potieranie medovníkov : 1 vajce, 1 ČL kakaa, 1 PL vody
POSTUP PŘÍPRAVY
Do misy preosejeme múku, primiešame pr. cukor, korenie, sódu bikarbónu a kakao. Vajcia rozšľaháme a vlejeme do múky. Rozpustíme tuk, zmiešame s tekutým medom a postupne zapracujeme do cesta. Cesto najskôr miešame varechou, potom rukou. Dobre vypracujeme na hladké, nie veľmi tuhé cesto. Vložíme ho do mikroténového vrecka a odložíme do chladničky na 24, ale lepšie na 48 hodín odpočinúť. Pred pečením ho asi 1 hodinu vopred z chladničky vyberieme, aby získalo izbovú teplotu. Potom ho na pomúčenej doske znova premiesime a rozdelíme na bochníčky. Postupne ich vyvaľkáme a vykrajujeme potrebné tvary. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre rozohriatej na 200 ˚C. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti medovníčkov. Upečené hneď potierame rozšľahaným vajíčkom.
Poleva: 140 g preosiateho /2-3x/ cukru miešame elektrickým mixérom /metličkami špirálami/ spolu s 1 bielkom asi 15-20minút, ak je poleva hustá pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy.