Sviatočný koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

9 vajíčok, 450 g práškového cukru, 250 g kryštálového cukru, 10 lyžíc studenej vody, 100 g orechov, 200 g hrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 dcl mlieka, 2 lyžice hladkej múky, 1 maslo, granko na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Výborný koláčik na každú príležitosť :)

Oddelíme si žĺtka od bielkov, pričom bielka vyšľaháme do tuhého snehu a k žĺtkom pridáme 200 gramov práškového cukru a premiešame.
Do žĺtkovej zmesi postupne pridávame 10 lyžíc studenej vody, 100 gramov orechov a 200 gramov hrubej múky zmiešanej s pól sáčkom prášku do pečiva. Ja to robím tak, že si všetko nachystám, ako na obrázku a pridám najprv lyžicu vody, za tým lyžicu orechov a dve lyžice múky. Stále miešam a toto zopakujem vlastne 10x. Ale ujde to rýchlo a nie je to zas až tak otravné, ako to na prvý pohľad vyzerá :)
Všetko poriadne premiešame a nakoniec pridáme sneh z bielkov a už len jemne zmiešame.
Cesto vlejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu a pečieme pri 180°C približne 25 minút. Samozrejme treba priebežne sledovať :)
A ideme na plnku. Do hrnčeka si dáme variť 2 dcl mlieka s 5 žĺtkami a dvomi lyžicami hladkej múky. Za stáleho miešania privedieme do varu, kedy nám zmes krásne stuhne. Odstavíme a necháme poriadne vychladnúť.
Do veľkého mixéra dáme 1 celé maslo, 250 gramov práškového cukru a čučoriedky (bez šťavy, tú použijeme inde). Poriadne premiešame.
Potom postupne pridávame vychladnutú kašu a nakoniec ešte raz poriadne necháme premiešať.
Vychladnutý korpus si polejeme šťavou z čučoriedok. Je potrebné, aby bol naozaj vychladnutý, inak sa nám plnka, ktorú tam budeme dávať môže rýchlo na ňom roztopiť :)
A teraz natrieme na vrch všetok krém.
Na koniec si spravíme z piatich bielkov a 250 gramov kryštálového cukru sneh, ktorý šľaháme nad parou do zhustnutia.
Takýmto krásne tuhým snehom potrieme vrch koláčika.
Na záver posypeme koláčik grankom a dáme trochu do chladu. Sneh nám krásne stuhne a koláčik je naozaj fantastický.
Dúfam, že sa Vám recept páčil a želám dobrú chuť! :)