maková štrúdľa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

450g hladkej múky, 500g Hera, 2dcl mlieka, štipka soli, 800g maku, 1,5-2kg jablká, 400g kryštálového cukru,

POSTUP PŘÍPRAVY

...

z 450g hladkej múky, 250g Hery, 2dcl mlieka a štipka soli vypracujeme cesto, ktoré si necháme na 12 hod. odstáť
jablká treba narajbať a dobre vyžmýkať
mak pomeleme
rozpustime 250g Hery
cesto si rozdelime na 3 časti
jednu časť cesta si vyvaľkáme na pripravenom starom obruse, ktorý si pomúčime
na rozvaľkané cesto rozsypeme 1/3 maku
pridáme jablká
posypeme cukrom, podľa chuti, akú chceme sladkú
polejeme rozpustenou Herou
pomocou obrusu stáčame štrúdľu
kraje štrúdle stlačíme aby sa mak nevysypal
štrúdle si potrieme rozmiešaným vajíčkom
pečieme pri 200 stupňoch cca 45 minút