maková štrúdľa
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
450g hladkej múky, 500g Hera, 2dcl mlieka, štipka soli, 800g maku, 1,5-2kg jablká, 400g kryštálového cukru,
POSTUP PŘÍPRAVY
...
|
z 450g hladkej múky, 250g Hery, 2dcl mlieka a štipka soli vypracujeme cesto, ktoré si necháme na 12 hod. odstáť |
|
jablká treba narajbať a dobre vyžmýkať |
|
mak pomeleme |
|
rozpustime 250g Hery |
|
cesto si rozdelime na 3 časti |
|
jednu časť cesta si vyvaľkáme na pripravenom starom obruse, ktorý si pomúčime |
|
na rozvaľkané cesto rozsypeme 1/3 maku |
|
pridáme jablká |
|
posypeme cukrom, podľa chuti, akú chceme sladkú |
|
polejeme rozpustenou Herou |
|
pomocou obrusu stáčame štrúdľu |
|
kraje štrúdle stlačíme aby sa mak nevysypal |
|
štrúdle si potrieme rozmiešaným vajíčkom |
|
pečieme pri 200 stupňoch cca 45 minút |