maková štrúdľa

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
450g hladkej múky, 500g Hera, 2dcl mlieka, štipka soli, 800g maku, 1,5-2kg jablká, 400g kryštálového cukru,
POSTUP PŘÍPRAVY
...
 |
z 450g hladkej múky, 250g Hery, 2dcl mlieka a štipka soli vypracujeme cesto, ktoré si necháme na 12 hod. odstáť |
 |
jablká treba narajbať a dobre vyžmýkať |
 |
mak pomeleme |
 |
rozpustime 250g Hery |
 |
cesto si rozdelime na 3 časti |
 |
jednu časť cesta si vyvaľkáme na pripravenom starom obruse, ktorý si pomúčime |
 |
na rozvaľkané cesto rozsypeme 1/3 maku |
 |
pridáme jablká |
 |
posypeme cukrom, podľa chuti, akú chceme sladkú |
 |
polejeme rozpustenou Herou |
 |
pomocou obrusu stáčame štrúdľu |
 |
kraje štrúdle stlačíme aby sa mak nevysypal |
 |
štrúdle si potrieme rozmiešaným vajíčkom |
 |
pečieme pri 200 stupňoch cca 45 minút |