IVANOVA KAPUSTNICA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

klobása, údené mäso, sušené hríby, zemiaky, kyslá kapusta, zemiaky, korenie, vegeta, pažítka, cibuľa, cesnak

POSTUP PŘÍPRAVY

Kilo gombaseckej klobásy som nakrájal na 2cm kolieska, pridal sušené hríby a varil 10 minút v litri vody. Gombaseckú klobásu mám najradšej, neobsahuje žiadne šľachy, kosti a chrupavky ako tie ostatné. Dobrá je aj žitavská klobása, len je dosť štipľavá. Mastnú červenú paprikovú vodu som potom zlial. Kto má rád mastnú kapustnicu, tento krok vynechá. Do hrnca som pridal kilo moravského údeného mäsa nakrájaného na kocky, 2 litre vody a celé to varil pol hodinu. Potom som pridal nemeckú kapustu Wein-Sauerkraut z 800g plechovky, je jemná a vínny nálev jej pridal úžasnú chuť. A hlavne nie je plná rasce, guličiek korenia, bobkového listu a drevených kapustných hlúbov ako tá slovenská. Pred varením ju ešte preplachujem vodou. Kto má rád kyslejšiu kapustnicu, tento krok vynechá. Kapustu potom posekám na drobné kúsky. Komu nevadia dlhé kapustné slíže ťahajúce sa po brade, tento krok vynechá. Prilial som vodu a na zahustenie sáčkovú gulášovú polievku Od babičky. Kto má rád redšiu vodovejšiu kapustnicu, tento krok vynechá. Celé sa to varí ešte pol hodinu, potom pridám kilo na kocky nakrájaných zemiakov, sušenú pažítku, lyžičku mletého 4-farebného korenia, 1 hlavičku rozpučeného cesnaku (alebo lyžicu sušeného granulovaného) a varím to ešte 10-20 minút, až kým nezmäknú zemiaky. Ochutnám a prípadne dosolím vegetou ale väčšinou ju soliť ani netreba. Do uvarenej kapustnice nakoniec pridám dozlatista a domäkka na troche oleja usmaženú cibuľu. Ak sa totiž usmažená cibuľa pridá až po uvarení kapustnice, nestratí sa jej chuť ako keby sme ju dali na začiatku varenia. Túto kapustnicu varievam roky rokúce a zatiaľ chutila každému. Výborná je na druhý deň, ešte lepšia na tretí ale toho sa väčšinou už kapustnica “nedožije”. Celkové náklady na 6 litrov kapustnice sú asi 14 eur.