Jablkový koláčik

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 vajíčka, 200 g cukru, 200 ml oleja, 1 dl mlieka, 200 g polohrubej múky, pól sáčku prášku do pečiva, 1 sáčok vanilkového cukru, 1 sáčok škoricového cukru, jabĺčka podľa uváženia a troška medu
POSTUP PŘÍPRAVY
Koláčik je vynikajúci, svieži a u nás doma vždy rýchlo zjedený :)
 |
Oddelíme si žĺtka do jednej misky a bielka do druhej, pričom k žĺtkom si pridáme práškový cukor a vymiešame. |
 |
Do zmesi ďalej pridám olej a premiešame. |
 |
Potom pridáme mlieko a opäť premiešame. |
 |
Napokon pridáme múku, do ktorej sme vmiešali prášok do pečiva a už len zľahka premiešame. |
 |
Bielka si vyšľaháme do tuha. |
 |
Tuhý sneh pridáme k hotovej zmesi, ktorú sme si predtým pripravili a jemne premiešame vareškou. |
 |
Jabĺčka si ošúpeme a nakrájame na kocky. Ja si radšej nakrájam vždy viac, pretože hotové sú tak dobré, že sa jedia aj samé :) |
 |
Do hrnca si dáme lyžičku masla a veľkú lyžicu medu. Občas tam pridávam aj šťavu z marhúľ a zopár tých marhúľ tam aj pokrájam, koláčik je potom kyslejší. |
 |
Keď je maslo roztopené, vsypeme do hrnca pokrájané jabĺčka a pridáme vanilkový cukor a škoricový cukor. Občas premiešame a varíme, kým nebudú polomäkké. Krásne nám pustia šťavu. Nie je dobré ich úplne rozvariť, je lepšie, aby držali stále ten svoj tvar. |
 |
Surové cesto si vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Ja to robím tak, že časť cesta si vylejem na plech, časť jabĺčok na to poukladám a takto to dva krát zopakujem. Na poslednú vrstvu jabĺčok už len tak zľahka spravím akoby mriežky s tým cestom, aby bola väčšina jabĺčok na vrchu. |
 |
Dáme piecť do rúry na 170°C približne 40-45 minút. Ja si to kontrolujem špáratkom. Pichnem do koláčika a keď je špáratko čisté, tak koláčik je hotový :) |
 |
Koláčik vyberieme a na záver posypeme trochou práškového cukru. Dobrú chuť! :) |