Jablkový koláčik



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajíčka, 200 g cukru, 200 ml oleja, 1 dl mlieka, 200 g polohrubej múky, pól sáčku prášku do pečiva, 1 sáčok vanilkového cukru, 1 sáčok škoricového cukru, jabĺčka podľa uváženia a troška medu

POSTUP PŘÍPRAVY

Koláčik je vynikajúci, svieži a u nás doma vždy rýchlo zjedený :)

Oddelíme si žĺtka do jednej misky a bielka do druhej, pričom k žĺtkom si pridáme práškový cukor a vymiešame.
Do zmesi ďalej pridám olej a premiešame.
Potom pridáme mlieko a opäť premiešame.
Napokon pridáme múku, do ktorej sme vmiešali prášok do pečiva a už len zľahka premiešame.
Bielka si vyšľaháme do tuha.
Tuhý sneh pridáme k hotovej zmesi, ktorú sme si predtým pripravili a jemne premiešame vareškou.
Jabĺčka si ošúpeme a nakrájame na kocky. Ja si radšej nakrájam vždy viac, pretože hotové sú tak dobré, že sa jedia aj samé :)
Do hrnca si dáme lyžičku masla a veľkú lyžicu medu. Občas tam pridávam aj šťavu z marhúľ a zopár tých marhúľ tam aj pokrájam, koláčik je potom kyslejší.
Keď je maslo roztopené, vsypeme do hrnca pokrájané jabĺčka a pridáme vanilkový cukor a škoricový cukor. Občas premiešame a varíme, kým nebudú polomäkké. Krásne nám pustia šťavu. Nie je dobré ich úplne rozvariť, je lepšie, aby držali stále ten svoj tvar.
Surové cesto si vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Ja to robím tak, že časť cesta si vylejem na plech, časť jabĺčok na to poukladám a takto to dva krát zopakujem. Na poslednú vrstvu jabĺčok už len tak zľahka spravím akoby mriežky s tým cestom, aby bola väčšina jabĺčok na vrchu.
Dáme piecť do rúry na 170°C približne 40-45 minút. Ja si to kontrolujem špáratkom. Pichnem do koláčika a keď je špáratko čisté, tak koláčik je hotový :)
Koláčik vyberieme a na záver posypeme trochou práškového cukru. Dobrú chuť! :)