Čierne kocky s kyslou smotanou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 300 g hladkej múky 200 g cukru 75 g kakaa 125 g masla 180 g kyslej smotany 3-4 lyžičky instantnej kávy 1 vajce 1 prášok do pečiva 1 lyžička sódy bikarbóny 1/4 lyžičky soli mlieko podľa potreby Poleva: 200 g tmavej čokolády 180 g kyslej smotany 150 g práškoveho cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto:
Formu vymažeme tukom a poprášime hrubou múkou alebo kakaom. Všetky suroviny spolu rozšľaháme na hladké cesto. Najprv vajce s cukrom a maslom, potom pridáme kyslú smotanu, kakao a hladkú múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou a zavŕšime to pridaním štipky soli a lyžičiek kávy. Cesto dáme do pripravenej formy a pečieme pri teplote 170°C. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme.

Poleva:
Nad parou roztopíme čokoládu (bez pridania tuku) a necháme ju asi 10-15 min. chladnúť. Potom do nej vmiešame kyslú smotanu a práškový cukor. Polevu vymiešame úplne do hladka.

Čierne kocky s kyslou smotanou:
Na vychladnutý koláč rozotrieme polevu a lyžicou urobíme tzv. vlny. Koláč necháme stuhnúť a potom nakrájame na kocky. Môžme ozdobiť polovičkami vlašských orechov alebo podľa vlastnej chuti či fantázie.

Dobrú chuť! ,*