mäkké medovníky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

25 dkg palmarín, 15 dkg medu, 20 dkg prask. cukor, 1 dcl vody, 60 dkg hladkej muky, 2 cele vajcia, 2 cajove lyzicky sody bicarbody, mleta skorica, klinceky

POSTUP PŘÍPRAVY

V hrnci roztopíme: 25 dkg palmarínu, 15 dkg medu, 20 dkg prášk. cukru a 1 dcl vody. Do vychladnutej masy (rovno do hrnca) pridáme: 60 dkg hladkej múky, 2 celé vajcia, 2 čajové lyžičky sódy bicarbódy, mletú škoricu, klinčeky. Vezmeme ručný mixér a všetko pekne zmiešame, na chvíľu dáme do chladničky (ja dávam na 1 hodinu). Plech na pečenie trošku natieram palmarínom alebo obyčajným maslom. Medovniky pečieme maximalne 10 minút (nie dlhšie, lebo budú tvrdé ! ) pri teplote 180 stupňov. Po upečené (rovno z rúry) HNEĎ potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Medovníky sú mäkkučné a s cestom sa veľmi dobre pracuje.

v hrnci si roztopíme palmarín, cukor, med a vodu
po vychladnuti pridáme múku, sódu bicarbónu, vajíčka, škoricu a klinčeky. Vezmeme mixér a všetko zmiešame.
takto vymixované cesto (bude riedšie) dáme na 1 hodinu do chladničky
na pomúčenú dosku vyberieme (rukou) cesto. Ja ho rozdeľujem na polovicu, lebo je toho veľa. Najskôr spracujem jednu dávku cesta a potom tú druhú (ktorú zatiaľ dávam naspäť do chladničky, aby cesto nezmäklo).
cesto vyvaľkáme, vykrajujeme medovníčky a ukladáme na pomastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, nie viac ako 10 minút, lebo sú potom tvrdé.
Po upečení HNEĎ potierame rozšľahaným vajíčkom.
moji pomocníci :-)
spolu sme upiekli 160 medovníkov.
náš adventný veniec
detailnejší záber adventného venca