***ŠVAJČIARSKA VIANOČKA PO SLOVENSKY***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 1kg hladkej múky(môže byť aj špeciál) 2 kocky čerstvého droždia, 4polievkové lyžice cukru, 2kávové lyžičky soli, 3 žĺtky, 100g rozpusteného masla, 500-550 ml mlieka, ....... plnka: 25polievkových lyžíc kr. cukru, 5kávových lyžíc škorice, 200g rozpusteného masla

POSTUP PŘÍPRAVY

pozor milé dámy... ponúkam recept z mojej dielne... neokukaný, neopísaný... chutí podobne ako švajčiarsky závin v obchodoch, preto som si dovolila dať vianočke taký názov.. verím, že na jej chut si prídu nielen milovníci škorice ale aj tí ostatní...
táto vianočka je už súčasťou sobotných či nedeľných raňajok... hoc príprava vyzerá náročne... verím, že vás to neodradí.. a zvládnete ju hravo... pozostáva z 9 vrkočov... z toho-vrkoč zo 4 prameňov je naspodu, potom na tom je vrkoč z 3 prameňov a navrchu vrkoč z 2 prameňov...
pridávam svoj fotopostup.....

všetky suroviny dáme do pekárničky, alebo ručne vymiesime... ak sú prísady v pokárničke, cesto vyberieme 25 minút pred vypnutím programu na kysnutie.. lebo pekáreň(teda tá naša) je určená maximálnre na cesto do 750g... najskôr nalejeme teplé mlieko, dáme cukor, droždie, múku so soľou, rozpustené maslo a žĺtky.... ked cesto vykysne, rozdelíme ho na 9rovnakých častí...
...každé jedno cestíčko poriadne vyvyľkáme a natrieme rozpustenou herou...
posypeme... škoricovocukrovou zmesou....
a stočíme do tenučkého dlhého závinu....
takto urobíme prvé 4 bochníky, ktoré budú tvoriť základ-spodok vianočky...
no a postupne z nich -zo 4 najväčších prameňov upletieme vrkoč...začíname od stredu k jednému koncu a potom k druhému...
presne tak isto urobíme 2. rad.. vyvaľkáme 3bochníky, natrieme herou, posypeme zmesou, stočíme a zapletieme vrkoč....
vrkoč zo 4 prameňov máme na papieri na plechu a naň položíme-prenesieme vrkoč z 3 prameňov... chce to len trochu zručnosti.. nie je to až také náročné ako to vyzerá...
...no a z najmenších 2 posledných bochníkov urobíme poslený vrokoč a stočíme jeden o druhý...
a položíme navrch vianočky...
.. ešte jedno foto..
vianočku spevníme špajdlami aby nám pri pečení vrstvy "neutiekli", ale aby držali pohromade... potrieme rozšľahaným vajíčkom..., samozrejme špajdle zlomíme na menšie, aby sa nám zmestila do rúry... ja som ju prepichla ešte potom aj na koncoch-teda 4x...môžeme ju posypať aj mandľami pokrájanými na rezance..., ak máte radi...vložíme do dobre vyhriatej rúry a pečieme na 190-200stupňoch 15 minút, sledujeme ak bys a vrkoče posúvali, ešte kým nie je zapečená.. upravíme ich..., potom dopekáme na 160-170 stupňov ešte 45 minút.. moja vianočka sa obvykle pečie 1hodinu...
ja som nedala pozor .. vrchný vrkoč sa mi tentokrát posunul, čo ale nevadí.. ved chuti jej to neubralo...po upečení, špajdle vyberieme...
vianočka ... neskutočná, vôňa.. neskutočná chuť... včera upečená.. dnes už aj zjedená....
... verím, že od teraz nebude chýbať ani na vašom stole...milujeme ju s maslom k čaju, alebo mlieku.. Vaše deti a polovičky ju budú zbožňovať!!!! tajomstvo úspechu vianočkou máte zaručené!!!!