Zdravý tekvicový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 1 ½ šálky grahamovej múky, ½ šálky ovsených vločiek, 75g drvených orechov, ¼ šálky hrozienok, 2 lyžice kokosového oleja, 2 lyžice medu, 1 lyžica melasy, ¼ šálky nesladený jablkový kompót, ½ lyžičky soli, ½ lyžičky mletej škorice, ¼ lyžičky mletého zázvoru, ¼ lyžičky nového korenia Plnka: 3 šálky tekvicového pyré, ½ šálky nízkotučného jogurtu, 1 šálka nízkotučného tvarohu, 1 šálka cmaru, 2 celé vajcia, 4 bielka, ¼ šálky javorového sirupu, 2 lyžice melasy, 3 lyžičky škorice, po 1 lyžičke: nové korenie, zázvor, čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, ½ lyžičky mletých klinčekov, ½ lyžičky soli Posýpka: 30g podrvených pekanových orechov (alebo aké máte), ¼ šálky ovsa, ¼ lyžičky škorice, 2 lyžice nasekaných hrozienok, 1 lyžica javorového sirupu

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto:
Zo všetkých ingrediencií vymiešajte cesto.Cesto rozvaľkajte a vložte do koláčovej formy. Dobre popritláčajte aj po okrajoch. Rúru predhrejte na 190˚C. Pečte cca 10 minút alebo dozlatista.

Plnka:
V kuchynskom robote dobre rozmixujte všetky prísady – aby boli hladké a krémové (asi minútu). Plnku rozotrite na cesto a zarovnajte po vrch. Pečieme v rúre na 175˚C cca 50-55 minút. Rúru vypnite a mierne otvorte dvierka. Nechajte koláč pár hodín chladnúť v rúre, potom vyberte a nechajte úplne vychladnúť predtým, ako ho dáte do chladničky. V chladničke ho nechajte minimálne 4 hodiny, najlepšie cez noc.

Posýpka:
Predhrejte malú panvicu (na stredný stupeň). Pridajte ovos, pekanové orechy, soľ a škoricu a opekajte, kým to nezačne voňať a ovos nezačne hnednúť. Za stáleho miešania pridajte hrozienka a javorový sirup. Nechajte úplne vychladnúť. Posýpkou posypte koláč.

http://www.arteco.sk/page/show/navody_tekvice_kolac

Tip: Ak Vám zostane plnka, nevyhadzujte ju, ale môžete ju samostatne upiecť v malých zapekacích miskách.