Domáci chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na chlieb potrebujeme: 1,5 kg hladkej múky, 3 varené zemiaky, 1,5 droždia, rasca, lyžica soli, tekvicové a slnečnicové semienka, morská soľ, 3 strúčiky cesnaku, lyžica octu, lyžica cukru, voda podľa potreby... Ja používam 2 pekáče a cesto si rozdelím na polovicu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do pohárika s teplou vodou vložíme droždie a lyžicu cukru. Počkáme kým nám vykysne kvások. Ošicstíme 3 zemiaky, pokrájame na kocky a dáme variť. keď sa nám zemiaky uvaria vodu nevylievame, vo vode ich popučíme a dáme vychladnúť. Do vačšej misky si dáme múku, pridáme kvások, rascu, pretlačený cesnak, tekvicové a slnečnicové semienka, popučené zemiaky s vodou, soľ, ocot. Všetko spolu premiešame a pridáme vodu podľa potreby,aby sme mali vláčne, no nie riedke cesto a dáme vykysnúť.
Vymastíme si pekáč. Do vymasteného pekáča dáme cesto a necháme ešte chvíľu kysnť. Cesto posypeme morskou soľou slnečnicovými a tekvicovými semienkami a rascou. Rúrú si nastavíme na 220stupnov. Pekáč vložíme do rúry a keď nám cesto dostatočne vykysne a vrch začne tmavnúť(cca po 30min.) znížime teplotu na 150 stupnov a pečieme cca 60 minút. Presvedčíme sa či je chleba upečený- pichneme do neho špajdlu a vidíme či sa na nu cesto lepí alebo nie.Upečený chlieb potrieme maslom. Vyberieme ho z pekáča a položíme bokom, aby sa nezaparil.Zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Ja používam 2 pekáče. Cesto si pekne rozdelím na polovicu, chleba sa mi vnútry pekne prepečie a má pekný tvar.