Veniec s vanilkovým krémom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 6 vajec, 300 g práškového cukru, 1,5 dcl teplej vody, 1,5 dcl oleja, 1 prášok do pečiva, 300 g polohrubej múky, štipka soli do bielkov ********** Na potretie ríbezľový, alebo čučoriedkový lekvár ********* Plnka: 500 ml mlieka, 1 balíček Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 150 g práškový cukor, 3 lyžice tuzemského umu, 250 g masla (dávam 125 g maslo + 125 g helia) ********** Na posypanie lieskovo-orieškový krokant (kupujem v Lidl).

POSTUP PŘÍPRAVY

Tortová forma s priemerom 28 cm s vložkou na bábovku.

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridáme vodu, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
V druhej miske si vytrepeme sneh z bielkov, do ktorých sme pridali štipku soli. Vyšľahaný sneh opatrne vareškou vmiešame do žĺtkovej hmoty.
Cesto opatrne vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov asi 50 minút.
Upečené cesto necháme chladnúť vo forme asi 10 minút a potom ho vyklopíme najlepšie na mriežku a necháme poriadne vychladnúť.
Z mlieka, Zlatého klasu, rumu, vanilkového a práškového cukru si uvaríme hustú kašu.
V druhej miske si zmiešame maslo s heliou. Do maslovej hmoty pomaly zamiešavame vychladnutú pudingovú kašu. Pripravenú plnku si rozdelíme na tri časti.
Vychladnutý bábovkový korpus dva krát rozrežeme. Spodný plát cesta potrieme tenučkou vrstvou lekváru (dávam lekvár v miske na pár sekúnd roztopiť do mikrovlnky a potom ho na cesto natieram silikónovým štetcom). Na lekvár natrieme prvú tretinu pripravenej plnky a položíme druhý plát cesta. Ten opäť natrieme lekvárom, dáme druhú tretinu plnky a posledný plát cesta.
Celý koláč potrieme poslednou tretinou plnky.
Koláč na vrchu posypeme orieškovým krokantom a dáme stuhnúť do chladničky. Po vychladnutí krájame na kúsky široké podľa chuti.