Rezy ako pierko od srdiečok z Laziska
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cesto: 4 vajcia, 70 g polohrubej múky, 70 g práškového cukru krém: smotana na šľahanie (250 ml), 200 g kyslá smotana, 3 PL práškového cukru, 0,5 dl vaječného likéru (ja som dnes dala domáci karamelový), 60 g čokolády na varenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Recept som dostala od svojich drahých priateľov z Laziska - preto ten názov ♥
Postup - viď obrázkový postup
|
Pripravíme si suroviny - nič nákladné a náročné |
|
Vajcia si rozdelíme zvlásť do misy bielka a zvlášť žĺtka |
|
Pripravíme si spolu do nádoby múku a cukor |
|
...do bielkov pridáme štipku soli a vyšlaháme ich do hustého snehu... potom do nich postupne po jednom všľahávame žĺtka |
|
...až kým máme hustú žltkastú hmotu |
|
...do masy postupne vmiešavame múku - po cca 2 lyžiciach |
|
...všetko spolu zmiešame |
|
...dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie... ja ho vždy trošilinku pre istotu potriem maslom a jemnučko poprášim múkou |
|
...rozotrieme rovnomerne na celý plech |
|
...pečieme v mierne vyhriatej rúre na cca 170 °C nejakých 10-12 minút - podľa rúry..... tu už upečený |
|
Nejak som sa pozabudla pri fotení krému... takže to bude bez fotografií:
Zo šľahačkovej smotany si odoberieme 2 PL, zvyšok do tuha vyšľaháme. Kyslú smotanu zmiešame s 3 PL práškového cukru, vmiešame do tuhej šľahačky a na záver pridáme 0,5 dl likéru vaječného alebo ako ja dnes karamelového, či čokoládového - dá sa vraj aj bez toho, ale ten likér dá krému taký fajný šmrnc :)
Všetko spolu premiešame a môžeme začať natierať - piškót si prekrojíme pozdĺžne na tri pásy a 1/3 natrieme spodný... |
|
...na krém jemne položíme druhý plát a potrieme ho druhou 1/3 krému |
|
...postup zopakujeme s tretím plátom |
|
...zvyšnou tretinou potrieme povrch aj boky |
|
...nad parou si rozpustíme 60 g čokolády (super tá veľká čokolka z Lídla má na tabuľkách gramáž) |
|
...roztopenú čokoládu premiešame... |
|
...vlejeme 2 PL šľahačky, ktorú sme si na začiatku odobrali |
|
...spolu do hladka vymiešame (ak máte pocit, že čokoláda je hustá, pokojne pridajte trošku mlieka) ... a potom už len vylejeme na povrch zákusku a vidličkou "počechráme" do vzoru a la "mramor" |
|
a je to! ...a teraz prichádza tá najnáročnejšia časť prípravy tohto zákuska ... treba ho nechať v pokoji aspoň 3 hodiny odpočívať v chladničke :) ... a je to fakt veľmi ťažké, lebo je úžasný... naozaj jemnulinký a ľahučký ako pierko :) |