*♥*Plnený kelový list v kelovom prívarku*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kel, 1 cibuľa, cca 350 g údeného pliecka, cca 2 - 3 PL ryže, vajco, mčk, trocha chilli (nemusí byť), majoránka, mletá rasca, podľa chuti cesnaku, soľ, vegeta, 1PL hlad. múky (do plnky) Na prívarok: (okrem kelu a cibule), 1 stredný zemiak, múka a olej na zápražku, na dochutenie - cesnak, mčk, majoránka, soľ, mletá rasca

POSTUP PŘÍPRAVY

1) Z kelovej hlavy opatrne zoberieme kelové listy vcelku, opláchneme pod tečúcou vodou a vložíme do hrnca
s vriacou vodu (zakryť) na pár minút, aby listy trocha zmäkli. Vyberieme ich, necháme odkvapkať a
vychladnúť.
2) Údené mäso zomelieme (al. mixneme), pridáme 1/2 nadrobno pokrájanej cibule, pretlačený cesnak, vajco,
koreniny - rasca, majoránka, mčk, soľ, vegeta a čiastočne uvarenú ryžu (tvrdkavú). Dobre premiešame a
prípadne zahustíme múkou a dochutíme niečim ostrejším (ja som dala chilli).
3) Kelové listy položíme na dosku a hlúbiky vyklepeme tĺčikom na mäso (ja som to neurobila, vyrezala som ich
hrubšie časti, mala som totiž listy viac prevarené). Plnku rozdelíme na rozprestreté kelové listy a dobre to
zabalíme. (Ja som ich pre istotu aj poviazala niťou, ale potom bol problém s jej odstraňovaním). Závitky
obalíme v hladkej múke a poukladáme ich do zapekacej misy alebo menšieho vymasteného pekáča
(vyložila som papierom) a dáme piecť do rúry cca 45 - 50 minút. 10 min. pred dokončením pomastíme
masťou a zapneme grilovanie.
4) Kým sa pečú závitky, pripravíme kelový prívarok - klasika: zvyšný kel pokrájame a dáme ho dusiť na
spenenú cibuľu (tá 1/2 cibule postačí), podlejeme vodou, osolíme a dochutíme mčk, rascou. Pred koncom
dusenia pridáme nadrobno pokrájaný zemiak. Nakoniec zahustíme zápražkou (alebo zátrepkou). Necháme
chvíľu povariť a pridáme majoránku. Po odstavení zo sporáka dochutíme prelisovaným cesnakom,
( prípadne ešte soľou, mčk).
5) Závitky servírujeme na kelovom prívarku a ako príloha sa hodia varené zemiaky alebo čerstvý chlebík.