Ovocie sušené na slnku



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ovocie, plech, niečo na prikrytie (gáza, tenká tkanina,..) a slnečné počasie

POSTUP PŘÍPRAVY

Tohto roku sme 1x vyskúšali sušiť ovocie a paradajky na slnku, ide to :) máme vyskúšané však len slivky, jablká a paradajky...
Na plech dáme nakrájané ovocie (jablká na hrubšie plátky, nie úplné tenké, lebo tie sa nám prilepili na plech, slivky stačilo dať na polovice a bez kôstky, rezom hore). dáme ich tak, aby sa navzájom nedotýkali. Paradajky rozkrojíme na polovicu, tie väčšie ešte na polovicu, vydlabeme vnútro a poukladáme hore rezom, slabunko posolíme.
Prikryjeme nejakou tkaninou a dáme sušiť na slnko. Na noc dáme plechy do vnútra.
Jablká sa nám vysušili za deň, slivky a paradajky za 3dni. Slivky každý deň obrátime na druhú stranu.
Takto sušené ovocie vraj nevydrží dlho (lebo nie je nijak chemicky konzervované), ale malo by vraj aspoň 2 mesiace.. uvidíme :) ovocie skladujeme v uzatvárateľnej sklenenej dóze, paradajky môžeme naložiť do oliv.oleja.
Ak sa ovocie nestihne dosušiť na slnko, dosušíme ho v rúre na nízkej teplote, pri trošku pootvorených dvierkach (stačí dať do nich napr. varešku)