kysnutý báleš (na sladko i slano)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kvások, 2,5dcl mlieka, lyžica cukru, 500g polohrubej múky, štipka soli, 1dcl oleja ( ak robíte sladký, tak dajte radšej máslo)... + čo chcete navrch

POSTUP PŘÍPRAVY

Do 1,5 dcl vlažného mlieka rozdrvíme kvások a dáme lyžicu cukru... celé to prikryjeme a necháme trošku nakysnúť.\r\nMúku si preosejeme, pridáme štipku soli, olej (alebo maslo), nakysnutý kvások, asi deci mlieka a pekne premiešame... podľa potreby pridáme buď múku alebo mlieko.\r\nNakoniec to celé cesto trošku navrchu posypeme múkou a zakryté necháme v teple kysnúť.\r\nHotové cesto vyvaľkáme a vložíme na pomastený plech alebo ak niekto radšej, tak na papier na pečenie. Ešte na chvíľku zakryjeme aby sa trošku cesto zdvihlo.\r\nPredhrejeme trúbu na 190 stupňov.\r\nCesto si trošku potrieme olejom a môžme pridávať to, na čo máme chuť. Ja som spravila báleš k mliečnej polievke. Tvaroh zmiešaný s klobáskou,osolený, zriedený troškou mlieka ( môžte použiť i čisto len kyslú smotanu)\r\na navrch cibuľka.\r\nVložíme do trúby asi na 25 minút a dobrú chuť...