Skvelý rýchly cukinovo-zemiakový prívarok



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cukina, nové zemiaky, väčšia cibuľa, zelená paprika, kúsok masla, kyslá smotana, 3 dl mlieka, 5 dl vody, soľ, solčanka, sladká paprika, mleté korenie, štipka drvenej rasce a bylinky - u mňa kôpor, petržlenová vňať a ligurček (ľudovo nazývaný vegeta)

POSTUP PŘÍPRAVY

Moji chlapi nemajú radi "dzinovicu" - ako sa hovorí u nás v Trnave (dzina=tekvica)
Ale dostala som prekrásne cukinky, takže sa ich snažím nenápadne zaaranžovať do jedál :)

pripravíme si suroviny
na kúsku (cca 50 g) masla si udusíme na jemno nakrájanú cibuľku
keď je cibuľka polo-udusená, pridáme na tenké rezančeky nakrájanú zelenú papriku
...prisypeme cca 1 kávovú lyžičku sladkej papriky
...pridáme na kockoidné útvary nakrájané zemiaky
...zemiaky cca 3 min podusíme na cibuľko-paprike a dochutíme soľou, solčankou, mletým korením a troškou drvenej rasce
...prisypeme postrúhanú cukinu
...zalejeme cca 5 dl vody (podľa množstva stravníkov samozrejme prispôsobíme množstvo všetkých surovín vrátane vody)
...pridáme "bouquet garni" - teda viazaničku byliniek - tu kôpor, ligurček a petržlenová vňať
trochu kôpru si na jemno nasekáme a pridáme spolu s 1 bobkovým listom
...cca 30 minút varíme pod pokrievkou - keď sú zemiaky mäkké tak si v miske pripravíme zátrepku - kelímok kyslej smotany, 2 dl mlieka a 1 kopcom polievková lyžica polohrubej múky
...do hladka vymiešame a opatrne za stáleho miešania vlejeme do hrnca, misku si opláchneme zvyšným mliekom a taktiež vlejeme do prívarku...necháme prejsť cca 5 minút varom... a je to
...pridávam aj foto "chlapskej verzie"... bravčové na cibuľke Mne osobne chutí len tak samotná - aj bez chlebíka a úplne najlepšia je takmer studená :)