Pikantna paradajkova so zemiakmi

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
zemiaky cibula paradajkovy pretlak/drvene paradajky v konzerve bujon/vegeta klincek skorica sol mlieko ume ocot cukor fereron/eros pista pasta olivovy olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Ocistene zemiaky nakrajaj na male kocky, a daj varit spolu s cibulou, do ktorej si napichala par klincekov, s troskou skorice a stipkou soli (ozaj stipkou, neskor pridas bujon). Ked su zemiaky uvarene do makka, vyber cibulu, na panvici si na lyzici olivoveho oleja opraz pretlak/paradajkove pyre, nechaj prazit cca 3-5 minut, potom pridaj PL cukru (mozno sa to zda niekomu zbytocne, ved pretlak sa da pridat priamo do zemiakov, ale nie je to ono. osmazenie pretlaku da polievku zvlastnu skolskojedalensku prichut, v tom je to caro ,-) ). Do zemiakov pridaj bujon a feferonku (ja som dala eros pista pastu, mensiu kavovu lyzicku). Paradajkovu zmes pridaj do zemiakov a nechaj prejst varom. Na zaver pridaj trochu (deci) mlieka, udajne zabrani naslednej kyseline z polievky. Dochucuj solou, octom, cukrom... Pozor! Ume ocot je slany, pozor teda na pomery so solou/bujonom a tymto octom...
Tato polievka sa da samozrejme spravit aj bez stiplavej zlozky, vyhoda je, ze je s tymi zemiakmi sytejsia.
Ja si do nej pridavaj aj struhany syr.
 |
priprav si (na obrazku nie je olej, ale ja ho mam vzdy vybraty po ruke ,-) tak mi ho nenapadlo pridat na fotku) |
 |
daj varit zemiaky s cibulou, klincekmi, skoricou a stipkou soli |
 |
po uvareni zemiakov pridaj bujon |
 |
na panvici opraz pretlak na olivovom oleji, neskor pridaj cukor |
 |
zo zemiakov si vybrala cibulu a pridas teraz stiplavu zlozku ,-) |
 |
paradajkovu zmes pridaj do zemiakov, nechaj prevarit |
 |
na zaver pridaj deci mlieka |
 |
hotovo, dobru chut ,-) |