Domáce bezvaječné celozrnné cestoviny
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
POSTUP PŘÍPRAVY
500 g celozrnnej múky, 1 pohár vody.
Postup pomocou strojčeka na cestoviny:
Ak vlastníte pekárničku na chlieb a strojček na cestoviny, tak máte vyhrané. Suroviny si iba vložíte do pekárničky a spustíte program na miesenie cesta. Keď je cesto hotové vyberieme ho na pomúčnenú dosku a skontrolujeme jeho konzistenciu, (ak je príliš tekuté pridáme múku, ak tuhé, pridáme trošku vody).
Cesto rozdelíme na 4 časti. Jednu si necháme, zvyšné zabalíme do fólie, aby nám nevyschli. Časť cesta jemne sploštíme rukami, na strojčeku na cestoviny nastavíme najširší rozostup valčekov a začíname vaľkať. Opakovane zmenšujeme rozostup valčekov, až kým nemáme cestoviny podľa vlastného želania.
Postup bez strojčeka:
Pokiaľ na to idete ručne, tak si zo surovín vypracujte cesto, ktoré taktiež rozdeľte na 4 časti. Jednu časť vyvaľkajte na pomúčnenej doske natenko a narežte na plátky alebo tvary podľa vášho želania.
Tagliolini sú 3 mm, fettuccine 5 mm, tagliatelle 8 mm a pappardelle 20 mm široké.
Pokiaľ sa chystáte chudnúť a viete, že sa cestovín neviete vzdať, tak tento recept je to najlepšie a najzdravšie, čo pre sebe môžete urobiť. Ak chcete experimentovať a vytvoriť si aj netradičné cestoviny, tak namiesto vody môžete použiť pohár červeného vína alebo špenátovú drť rozpustenú vo vode.”