Aspik s krabími tyčinkami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1,5 hrnčeka vody * 1 zeleninový bujón * 1 majonéza 250 ml * šunka * konzerva šampiňónov * sterilizované uhorky * 1 potravinárska želatína * soľ * mleté biele korenie * a zišli by sa aj jedno balenie krabích tyčiniek
POSTUP PŘÍPRAVY
Dievčence, ponúkam Vám výborný recept na slávnostnejšie pohostenie, pri neslávnostnom pohostení ho krájajte na jemné plátky ako salámu a papkajte obložené na tmavom chlebe.
 |
1. Na fotke aspik nie je ozdobený zeleninou, na to som jednoducho zabudla. Ledva som ho stihla nakrájať, zjedol sa o pár minút... ani mi nič neušlo :-(( No ale k receptu. Dajte napučať potravinársku želatínu do studenej vody na pár minút. |
 |
2. Formu na biskupský chlebíček, resp. formu na srnčí chrbát vyložte jemnou potravinárskou fóliou. |
 |
3. Na dno formy naukladajte šunku - použila som delikates šunku, ktorá má tvar štvorca - lepšie sa mi ukladala do formy. |
 |
4. V hrnčeku a pol vody uvarte jeden zeleninový bujón, odstavte a nechajte vychladnúť. |
 |
5. Do formy začnite ukladať krabie tyčinky. |
 |
6. ... navrstvite na ne šampiňóny, |
 |
7. sterilizované uhorky nakrájané na kolieska, |
 |
8. v uvarenom bujóne rozmiešajte majonézu (bude to vyzerať ako raz zjedené, ale to nevadí, rozmiešajte to metličkou, ďalej pridajte |
 |
9. mleté biele korenie, soľ, |
 |
10. a napučanú želatínu. Všetko dobre premiešajte. |
 |
11. Zalejte nachystanú polovicu aspiku, dajte to do chladničky trocha stuhnúť, aby po úplnom zaliatí nevyplávali všetky ingrediencie na povrch. |
 |
12. Keď aspik trocha stuhne, podokladajte ďalej opäť krabie tyčinky, |
 |
13. šampiňóny, uhorky a zalejte zvyšnou želatínovou zmesou. |
 |
14. Dajte stuhnúť na pár hodín do chladničky. Pred servírovaním poukladajte na spodok ešte šunku, a hotovo, môžete aspik vyklopiť. |
 |
15. Vyklopte na tácku, ostrým nožom nakrájajte na plátky cca 0,5 cm, ak budete z aspiku robiť obloženú misu, alebo na tenké plátky ako salámu, ak ich budete ukladať na chlieb pri raňajkách či studenej večeri. Dobrú chuť. |