rožteky so syrovou kôrkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Z grilovačky nám ostala doma robená grilovacia omáčka: paradajkový pretlak, kečup, grilovacie korenie, čerstvá bazalka, tymián, oregano, olej, prelisovaný cesnak, med a trocha vody...v chladničke som objavila acidofilné mlieko tesne pred zárukou(200ml), zvyšok údeného syra a plátky eidamu...chcela som niečo vykúzliť na večeru, až ocko príde z práce domov...niečo, čo zasýti a ak zostane, bude i na raňajky...vykúzlila som rožteky so syrovou kôrkou...podarili sa super a pravdu povediac, na raňajky už neostanú...s dcérou sme jeden plech zjedli hneď po vychladnutí a ten druhý som musela zachrániť pre ocka...ešte šťastie, že syn je mimo...neviem,či by sa mu ušlo..:-)\r\n\r\n K tomu ešte múka hl. a plhr., droždie, soľ, roztopený tuk

POSTUP PŘÍPRAVY

Z múky (400g hladkej a 150g polohrubej), kvásku(200ml vlažného mlieka, 3/4 kocky kvasníc, 1kl cukru), 1 kl soli, 1 acidofilné mlieko(200ml-jogurtová veľkosť), 70g roztopeného tuku(klasický Lando) som zakvasila cesto...miesila som aspoň 5 minút, až sa cesto pekne odliepalo od misy a rúk...nechala som vykysnúť asi 3/4hodky...teda kým z neho nebol dvojnásobok...\r\nMedzitým som si plátky syra nakrájala na rezance asi 4cmm x 1,5cm...tak od oka\r\nVykysnuté cesto som rozdelila na 8 bochníkov, každý rozvaľkala na kruh, potrela ho grilovacou omáčkou a rozdelila na 4 časti...dokopy vyšlo teda 32ks rožtekov\r\n...každý vzniknutý trojuholníček som zvinula od širšej časti k vrcholu, troška ohla do tvaru U a dala na suchý plech...vyšli mi dva plechy\r\n...takto som pokračaovala s každým bochníkom cesta\r\n...rozohriala som rúru na 180 stupňov...možno troška menej \r\n...každý rožtek som pokryla rezancami zo syra-asi 5-6 ks na jeden rožtek...rožteky som predtým nepotierala ničím...môžu sa však potrieť pred obložením rozšľahaným vajcom, alebo len miekom, pootm poukladať syr\r\n...piekla som ich asi 15 min pri 175-180 stupňov...kým sa syr pekne nerozlial a cesto nezozlatilo...\r\n\r\n...toď vsjo...brú chuť...mňňňňam!!!!