
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
(pre 4-6 osob)
6 stredne velke jablka, 2-3 lyzice citronovej stavy, 150g kryst. cukru, cca 8 sucharov (podla velkosti formy), 1 vanilka (vanilkovy lusk, kto nema nahradime vanilkovym cukrom ;)), 1l mlieka, 2 vajicka, 150 krupice, mast na vymastenie formy
POSTUP PŘÍPRAVY
Pokusam sa varit nieco nove pre spestrenie nasho jedalnicka a nedavno som nadabila na zaujimavy recept na nakyp v jednom nemenovanom nemeckom casopise, tak sa s vami on podelim... ;)
Ja mam trosku mensiu formu, tak som mnozstva troska upravila, ale pre vas uvadzam original mnozstva...
TIP: Odo mna - Namiesto sucharov mozete pouzit nase slov. rozky nakrajane na kolieska. Tiez radim na jablcka pouzit trosku skorice.
TIP: Z casopisu - Namiesto sucharov mozete pouzit podlhovaste piskoty alebo zvysky vianocky alebo babovky (ale komu by sa ta zvysila ;))
![]() |
Jablka ocistime a bez jadrovnikov nakrajame na mesiaciky (osupat ich nemusite, ale ja ich kvoli drobcovi radsej supem;)). Polejme ich citronovou stavou. |
![]() |
50g cukru skaramelizujeme a opatrne pridame 3 lyzice vody a karamel rozvarime... |
![]() |
Pridame nakrajane jablcka a prikrite dusime asi 3-4 minuty. Potom ich dame dole zo sporaka a nechame vychladnut. |
![]() |
Na dno vymastenej formy na pecenie (cca 20x26cm) si dame suchare resp. co mame ;). Ak mame lusk vanilky, rozrezeme ju a z vnutra vyberieme jadierka. Mlieko, vanilkovy lusk aj jadierka (resp. vanilkovy cukor) spolu so 100g cukru prevarime. Ked pouzijeme pravu vanilku, tak lusk vyberieme z mlieka... Medzitym si oddelime zltky od bielok. |
![]() |
Bielka vyslahame na tuhy sneh. Zltky rozhabarkujeme. |
![]() |
Do prevareneho mlieka vmiesame krupicu a miesame kym ma spravnu hustotu (radsej riedsiu ako velmi hustu). Zlozime zo sporaka a vmiesame zltky. |
![]() |
Jemne vmiesame pripraveny sneh. |
![]() |
Na suchare dame dusene jablka. Odporucam trosku ich posypat skoricou... |
![]() |
Na to navrstvime krupicovu masu a dame piect. Pecieme vo vyhriatej trube cca 25-30 min. (v elektro trube na 200°C, v teplovzdusnej na 175°C, v plynovej na 3 stupni). |
![]() |
Min. po 25 minutach ked uz cely byt rozvoniava vyberieme z truby... Pockame kym troska nakyp vychladne a pustime sa don ;). DOBRU CHUT! |