Úžasná jablková tortička



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: 185g hladkej múky°°°75g masla°°°4-5 PL vody°°°soľ. Na plnku: 500g jabĺk°°°30-40g krupicového /práškového/ cukru°°°25g masla°°°citrónová kôra /z jedného citróna/°°°citrónová šťava /ako má kto rád kyslé/°°°150ml vody°°°3ks žĺtok. Na sneh: 3ks bielkov°°°120g krupicového cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento koláči som našla na vareche.sk, je od autora palokuchki a je fantastický. Úžasný, fakt...

Z vyššie uvedených ingrediencií si spracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na nejakých 30 min. do chladničky. Ja som ho tam mala hodinu :-p, lebo popri pečení 100 ďalších vecí :-). Potom ho spracujeme, vyvaľkáme a dáme do vymastenej formy. Tieto suroviny sú na okrúhlu formu, ale myslím, že aj na menší plech by to sadlo :-). S cestom sa síce trošku ťažšie robí, ale úplna pohodička, čo sa pretrhne, pozliepate :-). A ako krásne som ho zlepila :-D. Na cesto rozložíme papier na pečenie a na neho rozložíme ryžu, aby sme cesto nemali hrboľaté. Pečieme 15 min. na 200°C.
Medzitým si pripravíme plnku: umyté, ošúpané a nakrájané jabĺka dáme do hrnca, pridáme cukor, maslo, citrónovú kôru, zalejeme vodou a dusíme do zmäknutia.
Rozmixujeme ich a do vychladnutej masy pridáme žĺtka a premiešame. Dochutíme citrónovou šťávou.
cesto pripravené na pečenie...
Po upečení cesta jablkovú plnku dáme na to cesto a pečieme 20 min. na 180°C.
tesne pred upečením natrieme na plnku vyšlahané bielka s cukrom dotuha a dopečieme ...
.... max. na 150°C do zlatohneda.
...
vrelo odporúčam :-).