Výborné zapekané cestoviny

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cestoviny (300-500g) podľa veľkosti zapekacej misy a karfiolu alebo brokolice, hlávka karfiolu alebo brokolice, 1 pochúťková smotana, 1biely jogurt (oba cca 200ml), 2 vajíčka, cca 100-150g tvrdého syra, soľ , mleté čierne korenie, olivový olej, muškátový orech -trošička a vňaťka
POSTUP PŘÍPRAVY
Inšpirovala som sa od EmKy a jej zapekaného karfiolu:o) Tentokrát som cestoviny robila s karfiolom, lebo nemali brokolicu , ale skoro vždy ich robievam s brokolicou. Nám tento recept veľmi chutí.
 |
...cestoviny si uvaríme v slanej vode, necháme odkvapkať a polejeme olivovým olejom... cestovín dávam podľa veľkosti karfiolu alebo brokolice, zhruba 300-500g... , aby sa mi to vošlo do misy... |
 |
...tentokrát karfiol si oddelím na ružičky a premyjem vo vode... a samozrejme, dám ho uvariť do slanej vody do polomäkka, je to bleskovka -tak bacha NEROZVARIŤ |
 |
... smotanu, jogurt (prípadne dve smotany alebo dva jogurty)ako len chcete, dáme do misky, s 2 žĺtkami ... |
 |
...osolíme, okoreníme a môžeme si strúhnuť aj trocha muškátového orecha... |
 |
...a postrúhame najemno asi 1/2 syra.... |
 |
..bielka so štipkou soli si vyšľaháme na sneh.... |
 |
...uvarený karfiol scedíme a necháme dobre odkvapkať... |
 |
..zakiaľ sa nám karfiol odkapkáva, tak si zapekaciu misu jemne vymažeme olejom a vysypeme strúhankou... |
 |
..no a do misy si rozvrstvíme, trocha karfiolu... |
 |
...cestovín... |
 |
...opäť karfiolu... |
 |
...a zvyšných cestovín...komu sa nechce vrstviť, tak si jednoducho všetko v mise vymiešajte dokopy... |
 |
.... smotanovú zmes si zmiešame s bielkami a vylejeme na cestoviny... |
 |
...takto... |
 |
...posypeme zvyšným nastrúhaným syrom a môžeme aj vňaťkou a dáme do rúry na 180-200 st.Cna cca 40 minút... |
 |
...zapekám to zakryté, aby sa mi nespálil vrch, kto nemá pokrievku, zakryte alobalom a sledujte, aby sa syr zvrchu nepripálil... |
 |
...a vytiahnuté z rúry... dobrú chuť... PS: ešte som zabudla podotknúť, že mne veľmi chutia s nejakým dresingom alebo tatarskou omáčkou... |