Khirčí



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ryža 300g, Šošovica 250g, Cesnak 4 strúčiky, Cibula 1 ks, Klinček 7 ks, Olivový panenský 2 PL, Chilli 1 KL,Zázvor 1 KL,Kari korenie 1KL, soľ,

POSTUP PŘÍPRAVY

Šošovicu
preberiem, prepláchnem a v čistej vode ju nechám máčať aspoň 3-4
hodiny, niekedy ju nechám aj cez noc... Potom - keď už idem variť
khirčí - ju krátko povarím v dvojnásobnom množstve čistej vody (stačí
20minút, max. pol hodiny).
Kým sa povarí šošovica preberiem ryžu, dobre
prepláchnem a nechám v sitku odkvapkať. Nasekám cibuľu a vo vysokej
veľkej panvici ju na oleji opražím spolu s ryžou, pridám korenia (kari,
zázvor, prípadne chilli alebo červenú papriku), soľ
... pridám predvarenú šošovicu ..
.. chvíľku spolu popražím...
zalejem horúcou vodou (využijem tú v ktorej sa
šošovica varila) - dávam iba toľko čo by som dala na samotnú ryžu (max
0,5-1cm nad ryžu - záleží od šírky hrnca), pridám prelisovaný cesnak a
niekedy aj klinčeky (tie až nakoniec aby zostali navrchu).
...akonáhle začne vrieť zakryjem dobrou pokrievkou...
prikryté varím na najslabšom plameni 15min. (odporúčam použiť kuchynské
stopky :-))
.. po 15 min varenia plameň vypnem a bez otvárania -
aby neušla para - nechám ešte dôjsť ďalších asi 10-15 minút. Hotovo -
žiadne špinavé riady a kopec voňavého jedla je pred nami :-)
Dobrú chuť....