*♥*Petržalský syrový koláč s cibuľou*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto - 450 g polohrubej múky, 300 ml vlažného mlieka, 1/2 kocky kvasníc, 2 žĺtky, 1 dl oleja, 1a1/2 čL cukru, 2 čL soli, ***** plnka: 400 - 450 g syrov (eidam, mozzarella, niva, gouda, tvaroh alebo bryndza) , 3 červené cibule, 250 g prerastenej slaniny (oravská al. gazdovská), 3 čL kryštálového cukru, 1/4 - 1/2 čL soli, 1/4 čL mčk, trocha oleja, pár lyžíc kyslej smotany, 1 - 2 vajíčka, petržlenová vňať (alebo kôpor ak sa dáva bryndza)

POSTUP PŘÍPRAVY

1) Z prísad vymiesime redšie cesto a dáme ho vykysnúť na teplé miesto (30 - 40 minút).
2) Kým kysne cesto, pripravíme náplň: syry postrúhame (najlepšie je vhodne kombinovať rôzne druhy syrov - napr. tvaroh+ eidam + niva, bryndza + tvaroh + mozzarella al. gouda ap. ), zmiešame s kyslou smotanou a vajíčkami a môžeme dochutiť soľou, mčk, bylinkami podľa vlastnej chuti.
3) Cibuľu pokrájame na plátky a dáme ju do panvice na rozpálený olej, trocha ju restujeme a keď je zmäknutá, pridáme kryštálový cukor, soľ a mčk. Miešame, aby cukor skaramelizoval (ale moc to neprežeňme). Necháme vychladnúť.
4) Slaninku pokrájame a opečieme v panvici.
5) Cesto vylejeme na plech s papierom NP (ja som to dala na 1,5 plecha, nechcela som moc vysoké) a stierkou ho ponaťahujeme až do rohov.
6) Lyžicou kladieme na cesto kôpky náplne a potom opatrne zasa lyžicou roztiahneme po celom ceste. Môžeme posypať čerstvými bylinkami. Vychladnutú skaramelizovanú cibuľu vidličkou nanesieme na syrový povrch a pokladieme ešte kúskami opečenej slaniny.
7) Pečieme pri 210° ( u mňa asi 10 minút a ešte 10 min som piekla na 170° )

cesto + syrová vrstva, ovegetené...
cesto + syrová vrstva + opečená cibuľa
plus opečená slanina
pečenie som odfotila len na poslednú chvíľu... teda toho pol plecha
upečené, voňavé...
.
.