Miňonky...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Drobné cukrovinky, ktoré však s rovnomennými keksíkmi nemajú vôbec nič spoločné...až na jedno, rovnako dobre chutia :-).

POSTUP PŘÍPRAVY

Receptík som objavila v staršej kuchárskej knihe a neodolala som vyskúšať čokoládové a citrónové...



Na ČOKOLÁDOVÉ MIŇONKYpotrebujeme: 150g masla alebo margarínu, 200g práškového cukru, 6 žĺtkov, 100g čokolády, 1 balíček vanilkového cukru, 100g polohrubej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku, sneh zo 6 bielkov, lekvár /napr. malinový/, čokoládovú polevu...na ozdobu trochu marcipánu alebo cukríkov, lentiliek, cukrovej posýpky a pod.



Zmäknuté maslo alebo margarín dobre vymiešame s cukrom a žĺtkami, pridáme vanilkový cukor, rozpustenú čokoládu, dobre vymiešame a nakoniec vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a zľahka tuhý sneh. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný menší plech /malo by mať 1 1/2 cm na výšku/ pečieme na 150 stupňov /asi 15 minút/. Necháme trochu vychladnúť, natrieme džemom, po úplnom vychladnutí polejeme čokoládovou polevou. Keď nie je poleva ešte celkom stuhnutá, vykrojíme formičkou kolieska, ktoré ľubovoľne ozdobíme a uložíme do papierových košíčkov.




CITRÓNOVÉ MIŇONKY: 6 žĺtkov, 140g práškového cukru, kôra z 1/2 citróna, 70g polohrubej múky, 50g zomletých orechov, 1/3 Čl kypriaceho prášku, sneh zo 6 bielkov...


Plnka: 1 1/2 dcl mlieka, 1 PL hladkej múky, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 120g masla, 100g práškového cukru, kôra a šťava z 1/2 citróna, 1 žĺtok.


Poleva: 200g práškového cukru, šťava z 1 citróna, pár kvapiek mlieka...


Cukor, žĺtky a citrónovú kôru dobre vymiešame, múku zmiešame s kypriacim práškom a orechami, pridáme k vymiešaným žĺtkom a zľahka vmiešame sneh. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, na 170 stupňov asi 10 minút. Necháme vychladnúť, po šírke prerežeme napoly, polovicu natrieme plnkou, priložíme druhú polovicu a na 1 - 2 hodinky zaťažíme a dáme do chladničky. Potom povrch polejeme polevou, nakrájame na malé kocky a ozdobíme napr, kandizovaným ovocím alebo želé cukríkmi, prípadne marcipánovými kvietkami a uložíme do papierových košíkov.


Plnka: V mlieku rozmiešame múku, vanilkový cukor a žĺtok...uvaríme hustú kašu a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou a postupne zašľaháme vychladnutý krém.


Poleva: Cukor preosejeme vymiešame citrónovou šťavou a pridávame toľko mlieka, aby sa dala poleva dobre natierať.