Pazderňáky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg uvarených zemiakov v šupke, cca 25 dkg polohrubej múky ( niekedy aj viac, záleží od kvality zemiakov), 3-4 PL kyslej smotany ( kľudne aj viac,podľa hustoty cesta), soľ, mleté škvarky cca 25 dkg, bravčová masť.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pre mňa jedno z najfantastickejších jedál !!!
Zrejme ho niektoré aj poznáte. Ja mám tento recept od mojej babinky a tá ho mala od svojej svokry. U nich sa pazderňáky robili ako príloha ku kyslej fazuľovej polievke. Je to geniálna kombinácia, ale aj takto samostatne, bez polievky, sú skvelé. Je to ten typ jedla, ktorý SA NEDÁ PRESTAŤ JESŤ:-)))

Z rozpučených uvarených zemiakov, múky, kyslej smotany a soli si vymiesite cesto. Konzistencia tak akurát, aby sa s ním dobre pracovalo. Ak sa veľmi lepí, treba pridať múku. Vyvaľkáte na hrúbku cca 0,5 cm. Cesto tenko natrite br. masťou a na ňu natrite oškvarky. Je dobré nechať masť aj oškvarky trochu zmäknúť v teple, aby sa ľahšie natierali. Mne sa najlepšie osvedčilo roztierať ich rukou, vtedy sa cesto netrhá. Potom to zrolujete ako roládu a tú nakrájajte na cca 3-4 cm hrubé kolieska. Pri konci,kde je roláda tenšia, koliesko odkrojte hrubšie a v strede, kde je roláda hrubšia, stačí odkrojiť tenšie, aby po roztlačení koliesok na cca 1 cm boli tie placky zhruba rovnako veľké. Placky poukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte pri 200°C asi 20 min. Pôvodný recept píše pri 200°C 10 min., potom obrátiť a piecť ďalších 10 min. Ja ich neobraciam, pečiem 20 - 25 min. a sú kráske zlatisté a chrumkavé. Treba si to skúsiť, každá rúra je iná, ono vždy spodná strana je upečená viac, preto to obracanie.
Tak dúfam, že Vám bude chutiť :-)