Vanilková pannacotta s černicami ***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

PANNACOTTA: 33% šľahačková smotana v objeme 250 ml * 40 g kryštálového cukru * 1 vanilkový struk * 1/2 želatíny (cca 10g) * OMÁČKA: černice * trocha vody * trocha cukru * šťava z pol citróna

POSTUP PŘÍPRAVY

Dievčence, odkedy som jedla prvýkrát v reštaurácii pannacottu, zamilovala som si ju. Je to tzv. "glamour" dezert vhodný na slávnostenejšie príležitosti... Ale prečo si takú slávnostnejšiu príležitosť neurobiť hoci každú nedeľu....

1. Recept je veľmi jednoduchý. Do trocha studenej vody dajte napučať želatínu, použite polovičné vrecko, cca 10 g.
2. Želatínu dobre rozmiešajte a nechajte napučať... pokým nenapučí :-)
3. Do iného kastróla dajte šľahačkovú smotanu, oslaďte ju - pridala som cca 1,5-2 PL (nie kopcovité) lyžice kryštálového cukru, dobre rozmiešajte.
4. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte na polovice, a špicom nožíka vydlabte zrniečka.
5. ... takto vyzerajú vydlabané zrniečka z vanilkového struku...
6. zrniečka nahádžte do šľahačkovej smotany s cukrom, dajte na sporák a priveďte k varu. Teplota by nemala presiahnuť bod varu, akonáhle bude smotana po stranách "žblnkotať", sporák vypnite a nechajte ju trocha vychladnúť.
7. Vanilkový struk v žiadnom prípade nevyhadzujte. Vhoďte ho do nádoby s kryštálovým cukrom, svojou arómou prevonia všetok cukor.
8. MIerne vychladnutú smotanu nalejeme do malých dezertných pohárikov. AK nemáte formičky na dezerty, (tieto sú veľkosti 1,25 dcl), použite malé umelé poháriky, ktoré jednorázovo použijete.
9. Napučanú želatínu rozmiešajte v teplej šľahačkovej smotane a naplňte formičky.
10. Z jednej šľahačkovej smotany vyšli 4 dezerty po 1,25 dcl. Vpravo som urobila jeden aj do obyčajného plastového pohárika.
12. Dezerty dajte poriadne stuhnúť do chladničky, 1,5 hodinky - max. 2 hodiny by mali úplne stačiť. Z plastového pohárika vyklopíte dezert tak, že ho jednoducho "vystrihnete" nožničkami.
13. Špicom nožníc jemne nastrihnite kolmo pohárik, dovnútra sa dostane vzduch a jemne pannacottu vyberte na tanier.
14: Omáčka je jednoduchá. Černice dajte do panvice s hrubým dnom, pridajte trocha kryštálového cukru, šťavy z citróna, vody, a nechajte ich mierne rozvariť na silnom plameni. Omáčku potom odstavte.
15. Na tanier dajte 2-3 lyžice černicovej omáčky,
16. pridajte vyklopenú pannacottu,
17. a opäť ju pofŕkajte omáčkou... Dobrú chuť! Dezertík je naozaj skvelá delikatesa. Nemá sa Vám v ňom čo pokaziť. Ak nemáte vanilkový struk, kľudne použite vanilkový cukor-