Vanilková pannacotta s černicami ***

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
PANNACOTTA: 33% šľahačková smotana v objeme 250 ml * 40 g kryštálového cukru * 1 vanilkový struk * 1/2 želatíny (cca 10g) * OMÁČKA: černice * trocha vody * trocha cukru * šťava z pol citróna
POSTUP PŘÍPRAVY
Dievčence, odkedy som jedla prvýkrát v reštaurácii pannacottu, zamilovala som si ju. Je to tzv. "glamour" dezert vhodný na slávnostenejšie príležitosti... Ale prečo si takú slávnostnejšiu príležitosť neurobiť hoci každú nedeľu....
 |
1. Recept je veľmi jednoduchý. Do trocha studenej vody dajte napučať želatínu, použite polovičné vrecko, cca 10 g. |
 |
2. Želatínu dobre rozmiešajte a nechajte napučať... pokým nenapučí :-) |
 |
3. Do iného kastróla dajte šľahačkovú smotanu, oslaďte ju - pridala som cca 1,5-2 PL (nie kopcovité) lyžice kryštálového cukru, dobre rozmiešajte. |
 |
4. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte na polovice, a špicom nožíka vydlabte zrniečka. |
 |
5. ... takto vyzerajú vydlabané zrniečka z vanilkového struku... |
 |
6. zrniečka nahádžte do šľahačkovej smotany s cukrom, dajte na sporák a priveďte k varu. Teplota by nemala presiahnuť bod varu, akonáhle bude smotana po stranách "žblnkotať", sporák vypnite a nechajte ju trocha vychladnúť. |
 |
7. Vanilkový struk v žiadnom prípade nevyhadzujte. Vhoďte ho do nádoby s kryštálovým cukrom, svojou arómou prevonia všetok cukor. |
 |
8. MIerne vychladnutú smotanu nalejeme do malých dezertných pohárikov. AK nemáte formičky na dezerty, (tieto sú veľkosti 1,25 dcl), použite malé umelé poháriky, ktoré jednorázovo použijete. |
 |
9. Napučanú želatínu rozmiešajte v teplej šľahačkovej smotane a naplňte formičky. |
 |
10. Z jednej šľahačkovej smotany vyšli 4 dezerty po 1,25 dcl. Vpravo som urobila jeden aj do obyčajného plastového pohárika. |
 |
12. Dezerty dajte poriadne stuhnúť do chladničky, 1,5 hodinky - max. 2 hodiny by mali úplne stačiť. Z plastového pohárika vyklopíte dezert tak, že ho jednoducho "vystrihnete" nožničkami. |
 |
13. Špicom nožníc jemne nastrihnite kolmo pohárik, dovnútra sa dostane vzduch a jemne pannacottu vyberte na tanier. |
 |
14: Omáčka je jednoduchá. Černice dajte do panvice s hrubým dnom, pridajte trocha kryštálového cukru, šťavy z citróna, vody, a nechajte ich mierne rozvariť na silnom plameni. Omáčku potom odstavte. |
 |
15. Na tanier dajte 2-3 lyžice černicovej omáčky, |
 |
16. pridajte vyklopenú pannacottu, |
 |
17. a opäť ju pofŕkajte omáčkou... Dobrú chuť! Dezertík je naozaj skvelá delikatesa. Nemá sa Vám v ňom čo pokaziť. Ak nemáte vanilkový struk, kľudne použite vanilkový cukor- |