Čokoládová torta s jahodami a tvarohovým krémom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 250ml acidofil.mlieka, 320g krystal. cukru, 350g polohr.muky, 2 CL sody bikarbony, 2 vajicka, 2PL kakaoveho prasku, 1,5 dl oleja. JAHODOVA VRSTVA: Mrazene alebo cerstve jahody, vanilkovy cukor, trosku zlateho klasu. TVAROHOVY KREM: 250 g jemneho tvarohu, 125g masla, 1/2 balicka zlateho klasu, asi 2dl mlieka, cukor podla chuti. + Cokoladova poleva na dokoncenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Torta pre kamarata na tridsiatku. Recept som si vyskladala a vyimprovizovala, ako sa mi pozdavalo a vysledok ma milo prekvapil :-)
Za recept na korpus dakujem Katke T. (studiokatja) - vyborne, vlacne, pevne, take ako som si predstavovala.

na korpus si zmiesame osobitne suche a mokre prisady. Mokru zmes vlejeme do suchej a vareskou vymiesame cesto. Upecieme vo vymastenej a mukou vysypanej forme (moja ma priemer 23cm). papier na pecenie som nedavala a korpus sa krasne oddelil od formy. Vychladnuty korpus rozkrojime a pripravime si jahodovu vrstvu
jahody pokrajame na mensie kusky a dame do hrnca varit (mrazene urcite nepodlievame), pridame vanil. cukor podla chut a chvilu povarime. ked su jahody uvarene a zo stavy sa urobi hustejsia omacka, pridame v troske vody rozmiesany Zlaty klas (jahod som mala za 1 teglik od 400g masla a Zlateho klasu som dala 2 kopcovite lyzicky - vody naozaj len najnutnejsie mnozstvo). minutku povarime, zmes by mala byt stredne husta. Jahodovu "kasu" natrieme na korpus. Natierala som ju rovno za horuca, trosku som sa bala, ci sa prilis nevpije do cesta,ale zvlacnilo to korpus presne ako bolo treba :-)
Tvarohovy krem: Najprv si uvarime puding z polovice Zlateho klasu a 2dl mlieka. mozete pridat aj cukor, ako ste zvyknute. kasu nechame vychladnut. tvaroh a maslo nechame postat pri izbovej teplote, aby mali rovnaku teplotu a maslo bolo slahatelne. Maslo si vyslahame s praskovym cukrom,prip.aj s vanilkovym (mnozstvo podla chut, ja som dala asi 1 hrst a zdalo sa mi to akurat, nepresladene), do vyslahaneho po lyziciach zaslahavame vychladnutu kasu zo Zlateho klasu. Nakoniec postupne zaslahame aj tvaroh. Pre sviezejsi krem odporucam pridat aj trosku citronovej kory. Krem natrieme na vychladnutu jahodovu vrstvu. (trosku si nechame na ozdobu a natretie vrchneho platu)
Prilozime vrchnym platom a ten jemne natrieme kremom. Vrch polejeme cokoladovou polevou (cokolada + cera + trosku masla alebo par kvapiek oleja). Ozdobime podla vlastnej fantazie. tortu nechame odstat v chlade aspon par hodin.
Foto na reze bohuzial nemam, nebolo casu odfotit na oslave,ale torta chutila a urcite ju budem robit zase :-) pozn. trosku mi nakoniec praskla cokolada,lebo som mala tortu polozenu na tanieri hornou vypuklou stranou dole a ked som ju prelozila na rovnu podlozku, zachcelo sa jej narovnavat :-D