Hroznový šťavnatý koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 125 g hladkej múky * 60 g masla * 1 žĺtok * 3 PL vody * 1 vanilkový cukor * štipku soli * PLNKA: 3 vajcia * ½ dcl šľahačkovej smotany * 150 g kryštálového cukru * 1 vrchovatá lyžica hladkej múky * práškový cukor na posypanie * odstopkované hrozno * NA OZDOBENIE: šľahačka
POSTUP PŘÍPRAVY
Postup nie je moc jednoduchý, ale ani zložitý :-))) Taký stred. Ale pre útechu poznamenám, že s cestom sa výborne manipuluje, netrhá sa, je veľmi vláčne, ľahko sa prenesie do formy, plnku vyšľaháte šľahačom, bobule odstopkujete ručne a zjedia susedia :-))))
 |
1. Na cesto potrebujeme dosku. Na dosku si dajte múku, maslo a žĺtok. |
 |
2. Pridajte vodu. |
 |
3. A vanilkový cukor. Cesto vymieste na hladký bochník. |
 |
4. V kredenci nájdeme valček, ak ste ho naposledy použili na Vianoce 2005, tak ho opláchnite a zaspomínajte si na minuloročné Vianočné pečivo. Už sa to blíži opäť, jupííííí! |
 |
5. Cesto vyvaľkajte na takú veľkosť, akú veľkú máte formu na koláč. |
 |
6. Formu vymažte maslom a vysypte troškou jemnej strúhanky. Jedna mamička spomínala, že namiesto strúhanky používa kokos - docela dobrý nápad! |
 |
7. S cestom sa výborne pracuje. AJ mi bolo ľúto sa s ním rozlúčiť... fňuk :-), Laura by sa s ním určite rada zahrala. Cesto preneste z dosky a jemne ho natlačte do formy. |
 |
8. Takto nejako. Okrajte obrežte. |
 |
9. Vidličkou cesto popichajte a dajte ho do chladničky na čas, pokiaľ nachystáte hrozno a urobíte plnku. |
 |
10. Hrozno umyte. |
 |
11. ... a nechajte poriadne odtiecť na čistej utierke.... |
 |
12. V mise si vyšľahajte tri celé vajíčka s kryštálovým cukrom. |
 |
13. Pridajte lyžicu hladkej múky, |
 |
14. a pol deci šľahačkovej smotany. Ak je cesto riedke, dajte menej smotany. |
 |
15. Hrozno naukladajte do formy. Jeminenko, aká pekná ostrá fotka :-)) |
 |
16. Bobule zalejte plnkou. Ak máte menšiu alebo väčšiu formu, prispôsobte objem plnky forme. Nalejte asi o niečo viac ako do 3/4 výšky formy, ak máte vyvýšené okraje, dajte viac plnky. |
 |
17. Hotovo. Koláč pečieme pri teplote 175 stupňov asi 35-40 minút. Pečie sa dlhšie, tak vrch prikryte alobalom, aby nezhorel. Vrch koláča bude najprv po upečení veľmi krehký, snažte sa ho rukami nepreboriť. |
 |
18. Tu je upečený. Trocha "se pripékol". Ale nevadí, |
 |
19. .... schováme to práškovým cukrom. |
 |
20. Toto bol koláč, ktorý pobudol na tomto svete iba polhodinku. Je to naozaj veľmi nespravodlivé :-((( Výborne VRAJ chutil s kokosovou šľahačkou - t.j. overená zaručená informácia od chlapov, ktorí ho hneď zapili "burčákom". Dobré jazyky tvrdili, že koláč bol výborný, šťavnatý a bolo ho málo, ako inak. A zlé jazyky tvrdili, že koláč zapiť burčiakom sa neoplatí, zvlášť v prípade, keď je v dome veľa zákrut po najbližší záchod... |