Pečená morská šťuka (hake , hekk) v cestíčku



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na rybu: 1kg morskej štuky, 1/2 l mlieka, 4-7 strúčikov cesnaku (ja som dal 7 - boli zo záhrady a také menšie), 2 čaj.lyž. soli. Na cestíčko: 200g múky (hladká alebo polohrubá), 1-2 čaj.lyž. soli, 1 čaj.lyž. ml.červenej papriky, 1/2 čaj.lyž. ml.čier.k., 2 vajička, 2dcl mlieka alebo 2dcl piva ,-)

POSTUP PŘÍPRAVY

podelím sa s vami o recept ktorý je veľmi populárny a obľúbený počas sezóny na Balatóne. tam to vtedy pečú na každom kroku :-)
morskú šťuku dostať v hypermarketoch mrazenú, vypitvanú, bez hlavy, chvosta a plutiev. k príprave len toľko že ak sú ryby väčšie tak ich priečne rozrežeme na také akurát porcie. recept sa samozrejme hodí aj na iné ryby (treska, pstruh, pangas...).

väčšina ingrediencií
tajomstvo celeho receptu spočíva v tomto bode :-) cesnak roztlačíme do mlieka a pridáme soľ. Ja som to riešil tak že som tie strúčiky cesnaku aj soľ dal do mlieka a tyčovým mixérom rozmixoval :-) kúsky rýb vložíme do ochuteného mlieka a dáme odstáť na noc do chladničky - kľudne sa dá aj tak že ešte nerozmrazené ryby dáme do toho mlieka nech v tom cez noc rozmrznú.
pripravíme si cestíčko z uvedených ingrediencií. tu je na vás či použijete mlieko alebo pivo... oboje je super ,-) na obrázku som robil cestíčko z polovičného množstva - najlepšie je upiecť len toľko koľko sa zje - čerstvo upečené chutí samozrejme najlepšie
cestíčko by sa malo takto nejako zadariť - toto konkretne je s pivom :-)
ryby vyberieme z mliečneho kúpeľa, osušíme papierovou utierkou, vyzvŕtame v cestičku, nadbytok necháme odkvapkať a vložíme do horúceho oleja piecť. ja ma el.sporák stupnica do 6, piekol som na 4-ke. sem-tam otočíme a pečieme do zlatohneda. u mňa to bolo asi 15 minút.
keď sú upečené, tak ich vložíme do misy ktorú sme vystlali papierovými utierkami - aby odsali nadbytočný olej.
tak a už to len zjesť. príloha zemiakové pyré, zemiaky na masle, ale stačí aj čerstvý chlieb. a samozrejme čalamáda alebo iné kyselé.
keď som vypiekol všetky ryby, ostalo mi ešte z toho cestíčka. rozmýšľal so čo s ním - tak som doň nastrúhal 2 zemiaky a 2 strúčiky cesnaku, pridal trocha majoránu a vyrobil pár placiek (su trocha tmavsie z tej ml.papriky)... a rozšíril prílohu na tanieri :-) uff.