Pečienkové žemličky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme: 2 hrnčeky hladkej múky, 1 lyžica smotany na šľahanie, 1 veľký varený zemiak, soľ, 1/2 hrnčeka mlieka, 2 lyžičky kryštálového cukru, 1 kocka droždia, 1 lyžica oleja, žĺtok na potretie, sezam na posypanie, 12 kuracích pečení, 12 plátkov slaniny, olej na opekanie, tuk na vymastenie formy

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Kuraciu pečeň umyjeme v studenej vode, osušíme a zabalíme do plátkov slaniny. Na panvici rozpálime olej a pečienky opečieme zo všetkých strán. Vyberieme, necháme odkvapkať a vychladnúť.
(10 minút)
2. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme do misy, urobíme v nej jamku, do ktorej nalejeme kvások a pridáme postrúhaný zemiak, soľ, olej a smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme hodinu prikryté na teplom mieste kysnúť.
(10 minút)
3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a pohárom z neho povykrajujeme 12 koliesok. Na každé koliesko položíme jednu pečeň, ktorú zabalíme do cesta, a spodok dobre spojíme. Formu na mafiny vymažeme tukom a žemličky do nej pokladieme spojom nadol. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme 20 až 25 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
(10 minút)
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4