Naozaj super tenká pravá talianská pizza (pizza Margherita)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 1kg hladkej múky, 1 kocka droždia, 500 ml vlažnej vody, 2 PL panenského olivového oleja, štipka soli. Okrem toho: 500 ml paradajkového pretlaku, mozarella, oregano, soľ, cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Najlepšia a najjednoduchšia pizza.

Vo vlažnej vode si rozdrobíme droždie, pridáme štipku soli a 2 PL oleja. Rozmiešame, aby sa droždie úplne rozpustilo a tekutú zmes nalejeme do 1 kg hladkej múky. Vymiesime cesto (s cestom sa perfektne pracuje, vôbec sa nelepí), ktoré potom rozdelíme a štyri menšie bochníky.
Takto.
Každý bochník vložíme do mikroténového vrecka a uzavrieme. Skôr než chceme pizzu piecť, je potrebné dať cesto aspoň 12 h do chladničky (cesto v chladničke zväčší svoj objem, takže nechajte v sáčku trocha miesta navyše. V chladničke kľudne vydrží aj týždeň). Cesto je možné odložiť na neskoršie časy do mrazáku a večer pred použitím vybrať na rozmrazenie do chladničky.
Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske natenko na veľkosť plechu.
Toto ideme dávať na pizzu. Z pretlaku, cca 2-3 ČL cukru a asi pol ČL soli si pripravíme paradajkovú zmes, ktorú natrieme na cesto s tým, že okraje necháme voľné.
Takto nejak
Obložíme plátkami mozarelly a oreganom a dáme piecť do vyhriatej rúry - moja skúsenosť (mám teplovzdušnú) je tých 12 minút na maxime. Ale sledujte si to, keď okraje pizze zozlatovejú, je hotová.
Upečenú pizzu zvyknem pokvapkať po povrchu olivovým olejom.
K tomu ešte šalátik z lolo šalátu, rukoly, červenej cibule, cherry paradajok a olív zakvapnutý (poriadne:)) olivovým olejom a trochou balsamica.