Novoročná lososová pena s uhorkovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

PENA: 180 ml tekutiny (šťava z olív + doliata voda), 30 g prášk. želatíny, 280 g tatárskej omáčky, 1,5 PL citrónovej šťavy, 1 PL nadrobno nakrájanej cibule, 1 vrecko zelených olív v slanom náleve, 1 ČL pikantnej omáčky či krému (u mňa Červené zlato), 1 ČL sladkej ml. papriky (príp. aj necelá pol ČL červeného tekutého/ gélového farbiva), 1 ČL soli, 450 g lososa vo vlastnej šťave z konzervy, 360 g neochutenej smotany na šľahanie (al. 2 prášk. šľahačky bez cukru a 300 ml vychladeného mlieka), 2 PL posekanej petržlenovej vňate (nepovinné) ++++ OMÁČKA: asi tretina šalátovej uhorky, 125 g kyslej smotany, 60 g tatárskej omáčky, pol PL citrónovej šťavy, 1 veľký strúčik pretlačeného cesnaku, väčšia štipka soli, 1 PL posekanej petržlenovej vňate

POSTUP PŘÍPRAVY

PENA: 1. Scedenú šťavu z olív doplníme vodou po objem 180 ml, do nej vsypeme a rozmiešame želatínu, necháme nabobtnať po dobu 30 min. Potom ju pomaly a opatrne zohrievame za občasného premiešania, aby sa úplne rozpustila. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.
2. Po dobu nabobtnania želatíny si zatiaľ vo väčšej miske zmiešame tatársku omáčku s citrónovou šťavou, nakrájanou cibuľou, pikant omáčkou, sladkou ml. paprikou (príp. aj farbivom) a soľou a dobre všetko premiešame. Za stáleho miešania prilievame vychladnutú želatínu.
3. Z konzervy lososa zlejeme šťavu a lososa medzi prstami nadrobno rozmrvíme. Pridáme ku zmesi v bode 2 spolu s vňaťou (ale tá nemusí byť) a olivami, ktoré sme si pokrájali na tenké krúžky.
4. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha (resp. do vychladeného mlieka vsypeme prášk. šľahačky a dotuha vyšľaháme) a po častiach naozaj dôkladne vmiešavame do želatínovej zmesi - nevadí, ak sa šľahačka úplne rozpustí v mase a stratí na objeme.
5. Formu s objemom 1,5 litra (alebo bábovkovú formu s priemerom 22 cm) vystelieme potravinovou fóliou či mikroténom, vlejeme lososovú penu a dáme do chladničky tuhnúť na min. 8 hodín, resp. cez celú noc. Servírujeme dozdobené nakrájaným citrónom, kolieskami uhorky, slanými krekrami, olivami s cibuľou či vetvičkami petržlenovej vňate.

OMÁČKA: Uhorku nakrájame na tenké plátky (prípadnú šťavu z dužiny odoberieme) a zmiešame so zvyškom prísad. Dáme do chladničky na min. 1 hodinu. Podávame spolu s krekrami k lososovej pene.

- vnútro lososovej peny je delikátne a veľmi jemné, pripomína mi moju obľúbenú rybičkovú nátierku (ešte za škôlkárskych čias) v krémovej nadýchanej forme - omáčka (nie je na obr.) sa výzorom aj chuťovo podobá na grécke tzatziki