Slané syrové mesiačiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30 dkg polohrubej múky, 18 dkg palmarin (hera), 1 žĺtok, 1/2 kocky droždia, mlieko podľa potreby (cca 1,5 dcl), cca 10 dkg tvrdého syra, 1 bielok na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Tak teda - pečieme na Veľkú noc :)... Tieto mesiačiky skutočne odporúčam, sú u nás na stole na Vianoce, na Veľkú noc, ale aj zakaždým, keď čakám väčšiu spoločnosť. Z tejto dávky máte plnú misu veeeeľmi chutného slaného pečiva, garantujem úspech. A ďalšou výhodou je, že sa dá urobiť aj pár dní pred akciou, stačí schovať do krabice, aby ste zabránili zvyšku rodiny predčasnej likvidácii ;)...
Tak poďme na obrázkový postup - aj pre Teba Žanetka :):

Do misy, alebo na dosku si pripravte múku, tuk - ten ja vždy nastrúham na hrubom strúhadle, potom sa omnoho ľahšie spracuje do cesta, žĺtok (dnes som omylom kydla do cesta 2 celé vajíčka - akosi som sa započúvala do synovho vykladania ako bil spolužiaka svojím rožkom, ktorý mal na desiatu - svoj omyl som však napravila :))) ), trochu osolíme (cca 1/2 lyžičky) a pridáme vykysnuté droždie v mlieku
Spracujeme mäkké cesto, prikryjeme a necháme cca 1/2 hodky kysnúť
Kým cesto kysne, nastrúhame si tvrdý syr (aký máte radi) a zmiešame s mletou červenou paprikou (ja dávam cca 1 lyžičku)
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na cca 3-4 mm a vykrajujeme malé tvary. U nás doma to boli odjakživa mesiačiky, tak som si aj zadovážila túto vykrajovačku a pokračujem v rodinnej tradícii :). Mesiačiky ukladám na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo vystlaný papierom na pečenie
Mesiačiky potieram bielkom a na každý rožtek pridám trošku syra
Ja pečiem pri 200 °C, ale každý si upravte teplotu podľa svojej trúby. Pozor, aby neprihoreli! Potom už nie sú také úchvatné :)))
A takejto radosti z hotového koláčika sa nedá odolať! Hneď dostal okoštovať :)
Dúfam, že budú chutiť aj vám :)