Vianočné poleno



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Už zopár rokov pečiem túto dobrotu na Štedrý deň ráno a papkáme v 1. sviatok vianočný. Na korpus: 5 vajec, 100 g cukru, 1 vanilkový cukor, 100 g polohrubej múky, 20 g kakaa Na krém: 100 g cukru, 100 m horúcej vody, 3 žĺtky, 250 g masla, 100 g horkej čokolády

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto: Vymiešame 4 žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme 1 celé vajce a vymiešame. Potom zapracujeme múku, kakao a sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech (vystlaný papierom na pečenie, alebo teflónovou fóliou). Pečieme na 200/180 stupňov asi 10 minút. Upečený plát vyberieme, preložíme na mokrú utierku a zavinieme do rolády. Necháme vychladnúť.
Krém: Cukor rozmiešame v horúcej vode . Cukrový sirup po častiach prilievame na rozmiešané žĺtky a šľaháme metličkou, kým zmes nevychladne. Potom pridáme maslo a vymiešame krém. Do krému pridáme vychladnutú rozpustenú čokoládu.
Prvú polovicu krému natrieme na korpus a zrolujeme do rolády. Druhou polovicou krému potrieme povrch rolády a vytvoríme štruktúru dreveného polienka. Necháme v chlade odležať (aspoň 3 hodiny).