Krehký jablkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 300 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 1 van. cukor, 250 g Hery, 3 žĺtky, 3 PL kyslej smotany, 1 prášok do pečiva, citr. kôra, soľ, korenie na jablkový závin - podľa chuti ****plnka: 8 ks jabĺk (1,6 kg), 30 g masla, 100 g práškového cukru, polovica van. pudingu, 3 bielky,

POSTUP PŘÍPRAVY

Veľmi chutný koláčik a vydrží v chlade aspoň týždeň!

Obe múky zmiešame s práškom do pečiva, pridáme ostatné prísady a vymiesime hladké cesto. Tretinu (cca 370 g) si odložíme v sáčku do mrazničky. Dve tretiny rozotrieme na papierom vyložený plech a necháme v chladničke tuhnúť minimálne hodinku.
Po uplynutí pol hodinky až 40 minút jablká olúpeme a nakrájame.
Maslo zohrejeme na panvici, hodíme naň plátky jabĺk, poprášime cukrom, môžeme ochutiť korením na jablkový závin príp. škoricou. Pudingový prášok zmiešame v pár lyžiciach vody a prilejeme k jablkovej zmesi, ktorú zahustí. Je to otázka 1-2 minút. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Po 10 minútach opatrne spojíme so snehom z bielkov.
Vyberieme cesto z chladničky a natrieme naň jablkovú plnku.
Nastrúhame na vrch cesto z mrazničky.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 35 až 40 minút. Samozrejme čas je orientačný, treba sledovať farbu.