Zdravý zemiakový šalát nielen pre diabetikov



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pre 4 -5 osôb: 520 g v šupke uvarených zemiakov, / 8SJ/, 100 g mrazeného alebo čerstvého hrášku / 1 SJ/, 120 g čerstvej mrkvy / 1 1/2 SJ/ , 1 veľká cibuľa asi 140 -150 g / O SJ/, kyslá smotana 200 ml / 1/2 SJ/ - najlepšie 16 perc. z Lidla, 1 PL horčice, cukravit alebo cukor, 100 g sterilizovanej kápie /O SJ/, asi 4 sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve asi 80 g /o SJ/, jablčný ocot, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Týmto receptom som sa inšpirovala od dussi z mimibazáru. Robila som ho už minulý rok a kedže mi býva ťažko z klasických zemiakovým majonézových šalátov je toto skvelá a zdravá alternatíva a chutí naozaj výborne. Kľudne ho môžu jesť diabetici, ľudia na diétach,deti..
Postup:

Dressing:
200 -250 g kyslej smotany zmiešame s 1 PL horčice a asi 10 kvapkami cukravitu od Dr. Egherta alebo iného sladidla. Pre nediabetikov bude stačiť 1 PL cukru.
Postup:
Pripravíme si dressing a dáme ho nabok.
Hrášok uvaríme v pare a dáme ho vychladiť.
Spravíme si cibuľový základ: 1 cibuľu nakrájame na malilinké kúsočky. Do hrnca dáme asi 1 dcl vody, 2 PL lyžice jablčného octu, pár kvapiek sladidla a cibuľu. Varíme spolu asi 10 min. príp. kým nám nezmäkne cibuľa. Necháme vychladnúť.
Zemiaky pretlačíme alebo nakrájame na kocky, zmiešame s vychladnutou a precedenou cibuľou.
Do zemiakov vmiešame dressing.
Pridávame ostatné suroviny - vychladnutý hrášok, na jemno nastrúhanú mrkvu, uhorky nakrájané na kocky, kápiu na menšie kúsky
Všetko premiešame a podľa chuti osolíme.Ja som už vôbec nesolila.
Ak sa Vám bude zdať šalát málo kyslý môžete dochutiť zvyškom z cibuľového základu - podľa chuti.
Dáme do chladničky.


100 g šalátu zodpovedá asi 1 SJ

vysvetlivky: SJ- sacharidová jednotka t.j. 10 g sacharidov...info pre diabetiko v :)