Hruška s balzamikovou redukciou (zdravé a diétne maškrtenie)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 1 porciu: 1 veľká hruška - taká tvrdšia, čo sa pri varení hneď nerozpadne (moja mala cca 300 g a spapala som aj tak len polovicu) // malinký kúsok masla - odobraté kávovou lyžičkou (nemusí byť ak je dobrá teflónová panvica) // mletá škorica // cca 150 ml balzamikového octu // cca 10 g orieškov - v originál recepte sú vlašské, ja som mala mandľové lupienky

POSTUP PŘÍPRAVY

1.) Do malinkého kastróla nalejeme ocot a vyvaríme z neho približne 70 % tekutiny. Zostane vám sladko-kyselkavá hustá omáčka.
2.) Medzitým ako sa ocot varí, umyjeme hrušku, rozpolíme a vyberieme jaderník - ošúpať nemusíme. Vložíme do panvice prekrojenou stranou nadol spolu s maslom a až sa maslo roztopí pridáme škoricu. Hrušky opekáme z každej strany cca 4-5 minút (podľa veľkosti). Mala by v strede ostať ešte tvrdá, chrumkavá na skus.
3.) Kým sa robia hrušky a ocot sa redukuje na hustú omáčku, nasucho opražíme oriešky (nie je nutné, ale chutné)...
4.) Servírujeme tak, že hrušku dáme na tanier, prelejeme octom a posypeme orieškami.
5.) Papkáme.

Tento základný recept je možné doplniť napríklad o:
- kopček vanilkovej zmrzliny
- nasekanú bazalku
- šprc šlahačky
- osladený tvaroh
- oveľa viacej orieškov
- v nediétnom režime o všetko vyššie uvedené :)

Je to naozaj dobré a ľahké jedlo vhodné ako olovrant, desiata alebo I. večera.
Približná hodnota na 1 porciu je okolo 600 KJ. Záleží od množstva orieškov, ktoré si pridáte. Ak nedáte žiadne tak hodnoty sú okolo 300-400 Kj.