Moje prvé semifréda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Nie sú dokonalé ale aj snaha sa cení. Postup som nefotila, lebo som netušila ako to dopadne.

POSTUP PŘÍPRAVY

Biele cesto: 1 malé vajíčko (cca 30 g), 30 g práš. cukru, 30 g polohrubej múky, 30 g Hery. Všetko spolu vymiešame a nanesieme cez šablónu (viď. foto) na veľký plech a dáme do mrazničky na 5-10 minút.
Tmavé cesto: 4 vajíčka, 3 PL kryštálového cukru, 2 a ½ PL hladkej múky, ½ PL kakaa, ¼ prášku do pečiva. Bielka vyšľaháme, pridáme cukor, žĺtka a nakoniec múku s PDP a kakao. Vylejeme opatrne na biele cesto. Pečieme pri 180 °C cca 7-10 minút. Upečené cesto rozrežeme na pásiky o veľkosti cca 15 cm x 2 cm. Vložíme do pripravenej formičky a dovnútra vtlačíme obdĺžnik o veľkosti cca 2 x 5 cm.
Formičky: pripravíme si 25 ks. Ja som si formičky urobila z kartónu od džúsu. Dĺžka 17,5 cm x 4 cm. 1 cm ohneme a pripevníme lepiacou páskou. Vznikne tvar slzičky (viď. foto).
Plnka: 250 ml šľahačkovej smotany, 1 stužovač šľahačky, 250 g jemného tvarohu, 250 g kyslej smotany (alebo jogurtu), 7 PL kryštálového cukru, 1 želatínový stužovač za studena. Šľahačku vyšľaháme, pridáme tvaroh, smotanu a cukor. Stužovač pripravíme podľa návodu a vlejeme do plnky. Pomocou ozdobného vrecúška dáme do formičky trochu plnky vložíme ovocie podľa chuti a doplníme plnku. Z tohto množstva naplníme doplna cca 12 formičiek a ostatné len do cca troch štvrtín.
Pripravíme si tortové želé podľa návodu. Ja som použila namiesto vody 125 ml malinového sirupu a 125 ml vody. Týmto želé polejeme formičky naplnené len do ¾.
Odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny. Hotové ozdobíme odkvapkaným ovocím, čokoládou, šľahačkou .....

Druhá varianta plnky pre všetkých 25 ks rovnaká: 250 ml mlieka, 40 g Gustinu, 200 g kryš. cukru 250 g mäkkého tvarhou, 500 g kyslej smotany, 25 g želatíny, vanilková aróma. Z mlieka, cukru a Gustinu uvaríme puding. Ešte do horúceho pridáme napučanú želatínu a zamiešame. Necháme trochu vychladiť, pridáme tvaroh, kyslú smotanu a arómu. Vymiešame a plníme semifréda až do vrchu.

šablóna
formičky