Kuracie "steaky" s omáčkou zo šampiňónov, šunky a smotany

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
MÄSO: kuracie prsia, olej, čerstvo namleté korenie, soľ alebo solčanka (zeleninové ochucovadlo bez glutamanu sodného), OMÁČKA: 100 g šunky, 150 g šampiňónov, šľahačková smotana, čierne mleté korenie, solčanka (alt. hubový bujón), prípadne 1 dl mlieka a 1/2 PL múky na zahustenie.
POSTUP PŘÍPRAVY
...v obrázkovom postupe
 |
Kuracie prsia si umyjeme a osušíme. Pripravíme si zmes na marinovanie mäsa - cca 4 PL oleja (na 3 steaky), čerstvo namleté čierne korenie, soľ alebo solčanka a trošku mletej sladkej papriky. |
 |
...mäso si pár hodín pred prípravou napácujeme a necháme odložené v chlade |
 |
Na omáčku si nakrájame šunku na pásiky a šampiňóny na približne rovnaké malé kúsky |
 |
...na panvicu dáme dva plátky masla |
 |
...na rozpálené maslo pridáme šampiňóny |
 |
...po cca minúte pridáme koreniny, osolíme a vsypeme pásiky šunky |
 |
...dusíme cca 10 minút, kým šampiňóny zmäknú |
 |
...vlejeme šľahačkovú smotanu |
 |
...ak máte dosť času, nechajte pomaly šľahačku zredukovať - zhustnúť na jemnú omáčku... Ak Vám tak ako mne za ušami šteboce pubertiak, že je hladný a o chvíľu ide randiť, tak použite zahusťovaciu fintu s mliekom a múkou (v poldeci mlieka rozhabarkovať 1/2 PL polohrubej múky) a nechať prevrieť. |
 |
...na záver mäso vyberieme z chladu a osmažíme ho z oboch strán cca 3-4 minúty (podľa veľkosti a hrúbky mäsa) na rozpálenej panvici |
 |
...na tanier naložíme omáčku, na ňu navrstvíme mäso, pridáme prílohu (u nás dnes opekané zemiaky) a môžeme ochutnávať |