Holandské čerešňe



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

PRE CELÚ RODINU:
■ 300 g lístkového cesta
■ 1 čerešňový kompót bez kôstok
■ 2 lyžice Maizeny
■ 2 lyžice práškového cukru
■ 500 ml šľahačkovej smotany
■ 2 stužovače šľahačky
■ 3 lyžice práškového cukru
■ 2 balíčky vanilínového cukru
POLEVA:
■ 150 g práškového cukru
■ 1 lyžica citrónovej šťavy
■ 2 lyžice kompótovej šťavy alebo ovocného sirupu

POSTUP PŘÍPRAVY

POSTUP:
1. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnikového tvaru(20×30 cm). Preložíme na plech opláchnutý studenou vodou a popicháme vidličkou. V predhriatej rúre upečieme do zlatožlta. Ešte horúce cesto rozrežeme ostrým nožom na dva 10 cm široké pásy.
2. Čerešňový kompót precedíme, 250 ml kompótovej šťavy privedieme do varu. V 50 ml kompótovej šťavy rozmiešame 2 lyžice Maizeny a 2 lyžice práškového cukru, vlejeme do horúcej šťavy a za stáleho miešania necháme zovrieť. Niekoľko pekných kompótových čerešní odložíme na ozdobu, ostatné vmiešame do uvarenej hmoty a necháme vychladnúť. Vychladnutú čerešňovú plnku natrieme na jeden pás cesta. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom, práškovým a vanilínovým cukrom dotuha. Nahrubo natrieme na čerešňovú plnku a necháme v chlade stuhnúť.
3. Práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou a 2 lyžicami kompótovej šťavy dohladka. Polevou potrieme druhý plát cesta a nakrájame ho na štvorce.
4. Na stuhnutú šlahačku poukladádáme štvorce cesta, rezy nakrájame a ozdobíme zvyšnou šľahačkou a čerešňou.