
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1kg hladkej múky, 2 kocky droždia, 2PL práškového cukru, 2ČL soli, 8PL oleja, 500ml vlažnej vody. Vznikne najmenej 24 rohlíkov alebo žemlí. Z menšieho množstva múky sa vám neoplatí robiť, lebo sa rýchlo míňajú :):):):) Môžete vyskúšať aj celozrnné, vtedy časť múky (najviac polovicu) nahraďte celozrnnou. V tomto prípade budete potrebovať o niečo viac vody.
POSTUP PŘÍPRAVY
Z trošky vody, droždia a trošky cukru pripravíme kvások. Múku, soľ a zbytok cukru zmiešame vo veľkej nádobe. Do stredu sypkej zmesi urobíme jamku a do nej vlejeme kvások, zmiešame ho s troškou suchej zmesi, aby vznikla riedka kašička a necháme pár minút oddychovať, kým kašička troška nenarastie. Potom pridáme olej a postupne pridávame vodu. Miesime, kým nevznikne mäkké nelepivé cesto. Dáme ho utierkou zakryté kysnúť. Po vykysnutí cesto vyklopíme a na pomúčenej doske ho rozdelíme na 24 rovnakých dielikov. Z každého dielika vyformujeme okrúhlu kôpku. Kôpky necháme na pomúčenej doske zakryté utierkou spinkať asi 10 minút. Keď trošku narastú a zmäknú, formujeme z nich pečivo. Rohlíky robíme tak, že kôpku vyvaľkáme a zrolujeme. Pletenky robíme obdobne, len spletieme 3 dlhé šúľky. Pečivo ukladáme na pomúčený plech a hneď ho zakrývame, aby nevyschlo. Na jeden plech sa zmestí asi 12 rožkov. Zapneme rúru na teplovzduch 190-200 stupňov. Kým sa rúra predhrieva (=ca.20min), dovtedy pečivko na plechu zakryté ešte oddychuje a pekne rastie. Vložíme do rúry oba plechy naraz. O 15 minút vypneme teplotu a necháme ešte 5-7 minút v rúre. Vyberieme, keď už pekne chytá farbu a necháme na rošte vychladnúť. POZOR! Stihnite si včas uchmatnúť, ináč vám rodinní príslušníci všetko schrupnú spred nosa :)