Cuketová polievka s hráškom...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme 2-3 mladé cukety, asi za 2 hrste mladého hrášku /ak nie je postačí mrazený/, štipka cukru, trochu oleja, voda, zeleninový bujón, soľ, vegeta, 250-300 ml smotany, 1 trojuholník taveného syra - nemusí byť...

POSTUP PŘÍPRAVY

Cuketu umyjeme, konce zrežeme a nakrájame na kocky. Dáme variť do menšieho hrnčeka s vodou - tej pridáme len toľko, aby cuketu zakrývala, pridáme bujón a varíme takmer do mäkka. Potom necháme vychladnúť /medzitým v horúcej vode ešte zmäkne/ a aj s vodou, v ktorej sa varila, rozmixujeme dohladka. Hrášok na troške oleja chvíľu orestujeme a podlejeme asi do polovice hrnca vodou, pridáme cukor /ale len štipku - dodá hrášku lepšiu chuť/ a varíme takmer do mäkka. Potom pridáme rozmixované pyré z cukety, smotanu /môže byť na varenie alebo šľahačková/, dochutíme soľou a vegetou /- ale opatrne lebo aj bujón je slaný/ a podľa chuti môžeme pridať aj tavený syr...ja ho pridávam, len ak použijem smotanu na varenie, syr polievočku potom ešte zahustí, ale nie je nutné ho dať, chutí aj bez neho :-)...Môžeme podávať s pečivom, ja najlepšie s celozrnným.