Ružičkové kysnuté celozrnné chlebíky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pokúsila som sa o zdravšiu verziu kysnutého cesta. Nakoľko som nepoužila tuk, štruktúra bola chlebová, ale veeeeeeeeeeľmi chutná a vôbec nie hutná. Piekla som v silikónovej forme na muffiny a z tejto dávky som mala 8 ks. Prísady: na kvások potrebujeme 1/4 droždia + 1/2 ČL cukru Muscovado al. iného trstinového + 125 ml teplej vody. Do misy na miesenie dáme: 110 g celozrnnej špaldovej múky, 40 g pohánkovej múky, 30 g ovsených otrúb s klíčkami (môžete skúsiť aj pšeničné), 20 g polenty (kukuričná krupica), 1 PL ovsených vločiek, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL octu, 1 PL mlieka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky prísady zmiesime s kváskom a necháme vykysnúť. Potom rozvaľkáme na cca 2 mm a radielkom narežeme asi na 2 cm široké a 10 cm dlhé pásiky (záleží na veľkosti jamiek v muffinovej forme). Na pásiky môžeme dať rôzne plnky - slané aj sladké, alebo nechať holé. Každý pásik zrolujeme a do každej jamky dáme po tri kusy tak, aby sme po upečení dostali tvar kvetu:) Potrieme bielkom a pečieme pri 200 stupňoch (plyn. rúra st. 4). Sledujeme - upečené asi po 30 - 40 min.

Ja som robila čisté aj plnené.

Slaná plnka: Eggcheese údený z Kauf....u (je to z vaječných bielkov). Ale môžte plniť aj syrom, tofu,... - podľa toho, či potrebujete chudnúť alebo nie. Ak áno a veľa, pečivo radšej vynechajte:)

Sladké plnky: Každý pásik v kvietku mal inú plnku. Jednou bol tvaroh SABI črievko vymiešaný s džemom, druhou kakao so sladidlom a treťou škorica so sladidlom. Ak si môžete dopriať aj menej zdravé, kľudne potrite nugátom:)

Takéto bochníčky môžete vziať aj na piknik alebo dať deťom na desiatu:) Dobrú chuť:)

x