
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1,5kg hladkej múky,
1 balíček čerstvých kvasníc,
1,5dcl vlažnej vody,
pol polievk. lyž.cukru,
dva postrúhané -pretlačené uvarené zemiaky-stredne veľké,
2 kávové lyž.soli,
za hrsť-príp polievkovú lyž.rasce,
A ešte vlažnú vodu do cesta-koľko zaberie :-) -asi 400až 450ml
POSTUP PŘÍPRAVY
Do vlaž.vody dáme cukor a kvasnice urobíme kvások.Do misy si dáme zemiaky a zmiešame s kváskom.Necháme kysnúť5-7 minút.Pridáme múku a miesime cesto-pridávame vlažnú vodu-koľko cesto zaberie.Dáme rascu a soľ.Miesime pokiaľ sa cesto neodliepa od misy.Dáme na teplé miesto vykysnúť . Potom cesto jemne premiesime a na vymúčenej doske vytvarujeme chlebík a necháme ešte vykysnúť asi 15 min.Cesto pri kysnutí prikrývame . Dáme na hrubo vysypaný plech(hl. múkou,prípadne polohrubou) potrieme vodou a dáme do horúcej rúry na 30 minút potom na slabo dopekáme ďalších 30 minút-moja plynová rúra niekedy aj 45min.Keď je chlebíček hotovo,znovu ho potrieme vodou a necháme vo vypnutej peci troška zmäknúť-5-10 min. Dobrú chuť
![]() |
Uvarené zemiačky.Ja som mala maličké tak sú štyri. |
![]() |
Kvások:kvasnice, voda, cukor |
![]() |
Prelisované zemiačky. |
![]() |
Premiešané s kváskom a už to frčí :-)). |
![]() |
Múka +voda +všetko v miske. |
![]() |
Dosypaná rasca a soľ. |
![]() |
10minút "driny" :-)))) |
![]() |
Po hodine kysnutia v teple. |
![]() |
Mierne premiesené a vytvarované cesto na chlebík. |
![]() |
A tu sme po hodine v trúbe-peci. |
![]() |
A takto ešte v noci chutnal deťom-teda tým starším :-)). Babička ĎAKUJEM že si tu bola s nami a strážila náš chlebík.Dobrú chuť |